Tieliikenne
Asiointipalvelut Yksityisille Organisaatioille

Tieliikenne

 

Asiointi

Tieliikenne

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on turvaamassa jokapäiväistä liikkumistasi. Trafi toimii usein taustalla niin, että et välttämättä huomaa saavasi palvelua Trafista. Trafi pitää mm. huolen, että saamasi opetus autokoulussa on laadukasta ja että kuljettamasi ajoneuvo täyttää turvallisuus- ja ympäristövaatimukset. Trafin asiantuntijat ovat mukana valmistelemassa sekä EU- että kansallisen tason säädöksiä.

Trafi ja ajokorttisi

Trafi vastaa ajokorttien myöntämisestä. Trafi hyväksyy autokoulujen opetussuunnitelmat ja valvoo niiden opetuksen laatua. Kun pääset suorittamaan kuljettajantutkintoa, sen ottaa vastaan Trafin hyväksymä kuljettajatutkintojen vastaanottaja. Teoria- ja ajokokeet ovat Trafin määrittelemiä, ja Trafi valvoo tutkinnon vastaanottajien toimintaa.

Läpäistyäsi kuljettajantutkinnon Trafi valmistuttaa sinulle ajokortin. Tiedot ajo-oikeudestasi se tallentaa ajoneuvoliikennerekisteriin.

Elämäsi varrella saat myös muutaman kirjeen Trafista. Jos olet ajanut nuhteetta, ensimmäinen kirje tulee hieman ennen kuin täytät 70 vuotta. Silloin sinua muistutetaan ajo-oikeuden päättymisestä. Jos sinulla on raskaan liikenteen ajo-oikeus, saat muistutuskirjeitä hieman useammin.

Voit saada kirjeen Trafista myös, jos ajotavassasi on ollut huomautettavaa ja sinulle on merkitty rekisteriin liikennerikkomuksia.

Ammattikuljettajana olet Trafin kanssa tekemisissä myös hankkiessasi ammattipätevyysdirektiivin vaatimia koulutuksia ja saadessasi siihen liittyvän kortin. Trafi toimittaa sinulle myös digitaalisen ajopiirturin vaatiman kortin. Näiden korttien voimassaolon päättymisen lähestyessä saat muistutuksen Trafista.

Autosi elinkaari ja Trafi

Trafi pitää huolen, että ajoneuvoliikennerekisteriin pääsee vain tekniset vaatimukset täyttävä ajoneuvo. Myöhemmin olet itse vastuussa ajoneuvosi kunnosta, mutta Trafin ohjeistama ja valvoma katsastustoimipaikka auttaa sinua siinä. Tiettyihin tehtäviin myös autokorjaamoiden pitää hakea lupaa Trafista tai ainakin ilmoittaa toiminnastaan.

Trafi vie tyyppitiedot EU:ssa hyväksytyistä automalleista ajoneuvoliikennerekisteriin, jolloin uuden auton rekisteröinti on nopeaa ja yksinkertaista. Tietojen perusteella Trafi tarjoaa sinulle myös palvelun, jossa voit verrata uusia myynnissä olevia automalleja.

Auton maahantuoja ilmoittaa tilatut autot ennakkoon Trafin ajoneuvoliikennerekisteriin, jolloin ne mm. saavat rekisteritunnukset. Ilmoituksen perusteella Trafi teettää niille rekisterikilvet. Niinpä kun ostat auton autokaupasta, siinä on kilvet valmiina. Myyjä rekisteröi autosi nimiisi Trafin ajoneuvoliikennerekisteriin, ja sinä voit lähteä heti ajamaan. Rekisteröintitodistus tulee myöhemmin kotiisi.

Jonkin ajan kuluttua saat Trafista ajoneuvoverolipun. Niitä tulee vähintään yksi vuodessa, niin kauan kuin sinulla on liikenteessä oleva auto.

Voit poistaa autosi liikenteestä ja ottaa sen taas käyttöön Trafin sähköisessä palvelussa. Se onnistuu toki myös Trafin palvelutuottajien toimipisteissä.

Kun autosi on palvelut loppuun, se pitää poistaa rekisteristä. Sen voit tehdä virallisten vastaanottajien kautta. Poiston yhteydessä tieto viedään ajoneuvoliikennerekisteriin, jolloin ajoneuvovero lakkaa ja tieto menee myös liikennevakuutuksen myöntäneelle yhtiölle.

 
 
Päivitetty: 31.12.2015