Museorekisteröinti
 

Museorekisteröinti

Museoajoneuvoksi voidaan rekisteröinti- tai muutoskatsastuksessa hyväksyä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entisöity asianmukaisesti.
Lausunnon museoajoneuvokelpoisuudesta antaa valtakunnallinen rekisteröity museoajoneuvojärjestö.

Museoajoneuvon hyväksymisestä (rekisteröinti- tai muutoskatsastus) saa lisätietoa katsastustoimipaikoilta.

Museoajoneuvolausunnon ja lisätietoa museoajoneuvoista saa museoajoneuvojärjestöiltä, esim. Suomen Automobiili – Historiallinen Klubi ry:ltä, FHRA ry:ltä ja Autohistoriallinen Seura ry:ltä.

Rekisterissä olevasta ajoneuvosta museoajoneuvo

Jos museorekisteröitävä ajoneuvo on jo rekisterissä, ajoneuvo tulee viedä muutoskatsastukseen. Katsastuksen yhteydessä vaaditaan rekisteröintitodistuksen lisäksi museoajoneuvolausunto.

Rekisteröimättömästä ajoneuvosta museoajoneuvo

Jos rekisteröimätön ajoneuvo rekisteröidään museoajoneuvoksi, ajoneuvo tulee ensin viedä rekisteröintikatsastukseen. Katsastuksen yhteydessä on esitettävä museoajoneuvolausunto.

Hyväksytyn rekisteröintikatsastuksen jälkeen asiakkaan tulee esittää seuraavat asiakirjat rekisteröinnin yhteydessä:

  • rekisteröintikatsastustodistus (josta selviää, että ajoneuvo on hyväksytty rekisteröintikatsastuksessa museoajoneuvoksi)
  • omistusoikeusselvitys
  • liikennevakuutus
  • Tullin lupa rekisteröintiin (tulee ajoneuvoliikennerekisteriin koneellisesti), mikäli kyseessä on ulkomailta tuotu autoverollinen museoajoneuvo. Omistajaksi merkitään Tullin ilmoittama verovelvollinen.

Ajoneuvon omistusoikeusselvityksen tulee pääsääntöisesti sisältää katkeamaton omistusoikeusketju viimeisestä rekisteriin merkitystä omistajasta lähtien. Ulkomailta maahantuodun autoverollisen museoajoneuvon omistajaksi merkitään Tullin ilmoittama verovelvollinen. Autoverottoman museoajoneuvon omistusoikeusselvitys tarvitaan viimeisestä ulkomaisesta omistajasta lähtien.

Tullilaitos on autoveroviranomainen ennen ensirekisteröintiä suoritettavassa autoverotuksessa. Ajoneuvon maahantuonnista ja autoverotuksesta tulee tiedustella Tullista.

Museoajoneuvolle voidaan myöntää museoajoneuvosarjaan kuuluva mustapohjainen museoauton tai museomoottoripyörän rekisterikilpi.

Ohjeet

 

Yhteystiedot

Rekisteröinnin neuvonta
Puhelin 029 534 5100 (pvm/mpm)
neuvonta(at)trafi.fi