Ajankohtaista
 

Ajankohtaista

Artikkelit aiheesta: Tieliikenne

Artikkelit vuodelle 2012

Harmaa on suosituin autoväri, valkoinen nousussa

3.8.2012 9.00

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastojen mukaan Suomen liikenteessä liikkuu eniten harmaita henkilöautoja. Harmaiden autojen osuus henkilöautokannasta on lähes 21 prosenttia. Harmaat autot ovat vieneet ykkössijan aikaisemmin suosituimmalta punaiselta autoväriltä. Punaisia autoja on liikenteessä toiseksi eniten, 19,5 prosenttia.

Nuorten liikenneturvallisuusaiheisen videokilpailun voitot Kouvolaan ja Auraan

13.9.2012 12.00

Eläköön nuoret -videoskaba on ratkennut. Vesiturvallisuus-sarjan voitti kolmen tytön porukka Kouvolasta videollaan Vaikuta valinnoillasi – vesilläkin. Mopoilu-sarjan puolestaan voittivat pojat Aurasta Muista kypärä -videollaan.

Talvirenkaat alle – turvallisuuden kannalta nastat parhaimmat

17.10.2012 9.45

Talvirenkaiden vaihdon lähestyessä myös vuosittainen keskustelu nasta- ja kitkarenkaiden paremmuudesta on käynnistynyt. Kysymyksessä on monisyinen ilmiö, mutta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi painottaa, että varman päälle pelaavan tai ajotaidoistaan hieman epävarman kuljettajan kannattaa liikenneturvallisuusnäkökulmasta katsottuna aina valita nastarenkaat.

Turvallisuus- ja ympäristönäkökulmat puoltavat keski-iän laskemista liikennekäytössä olevista ajoneuvoista

16.11.2012 9.00

Ajoneuvokannan keski-ikä voidaan laskea joko kaikista rekisterissä olevista ajoneuvoista tai vain niistä, jotka tosiasiallisesti ovat liikenteessä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi painottaa, että liikennekäytössä olevien ajoneuvojen keski-ikä on usein koko ajoneuvokannan keski-ikää kuvaavampi mittari, esim. turvallisuus- ja ympäristönäkökulmasta.

Lausuntopyyntö ajokorttimääräysluonnoksista

17.12.2012 14.00

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi pyytää lausuntoja ajokorttilain (386/2011) uudistukseen liittyvistä määräysluonnoksista, jotka koskevat oppilaskirjanpitoa ajokorttiin tähtäävässä kuljettajaopetuksessa ja siitä tehtäviä ilmoituksia sekä kuljettajantutkinnon teoriakokeen ja opetusluvan hakijan kokeen suorittamista ja poikkeuksia kuljettajaopetuksen vähimmäismääristä.

Erityiskilpiä myönnettiin edellisvuosia enemmän

9.2.2012 14.00

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi myönsi 852 erityistunnusta eli ns. erityiskilpeä vuonna 2011. Myönnettyjen tunnusten määrä nousi edellisvuodesta 80 kappaletta eli reilut 10 %.

Autojen törmäystiedoista laadittu tutkimus: Uusi automallien turvallisuuskehitys on jatkunut

22.3.2012 13.30

Henkilöautojen turvallisuus on edelleen parantunut. Uudet automallit ovat edeltäjiään turvallisempia, ilmenee Aalto-yliopiston tekemästä Trafin ja Liikennevakuutuskeskuksen tilaamasta tuoreessa tutkimuksessa. Siinä selvitettiin kahden henkilöauton välisiä törmäysonnettomuuksia ja niiden seurauksia.

Suomen tieliikenteen turvallisuus heikentyi EU-maihin verrattuna keskimääräistä enemmän vuonna 2011

25.4.2012 13.18

Vuosina 2001-2010 EU:n tieliikennekuolemat vähenivät 43 prosenttia eli keskimäärin 6 prosenttia vuodessa. Viime vuonna kehitys kuitenkin hidastui ja vähennystä oli vain 2 prosenttia. Suomessa tieliikennekuolemat puolestaan kääntyivät viime vuonna nousuun - teillämme kuoli 22 henkilöä eli 6 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuosien 2001-2010 aikana tieliikennekuolemat vähenivät Suomessa 37 prosenttia.

Mopotytöillä poikia suurempi onnettomuusriski – eka vuosi pahin

25.5.2012 10.00

Ensimmäinen vuosi kortin saamisen jälkeen on mopoilijoille erityisen onnettomuusaltista aikaa. Tuona aikana tyttöjen onnettomuuksista tapahtuu yli 75 % ja poikien onnettomuuksista 90 %, selviää Trafin kahdesta kyselytutkimuksesta, jotka käsittelevät nuorten ja erityisesti tyttöjen mopoilua.

Museoajoneuvossa voi näkyä myös ajan patina

8.6.2012 9.00

Museoajoneuvolta vaaditaan joko alkuperäistä vastaavaa kuntoa tai sitä, että ajoneuvo on entistetty asianmukaisesti. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ohjeiden mukaan ajoneuvon asianmukaisena entistämisenä voidaan pitää myös ajoneuvon konservointia, jossa alkuperäisyyden säilyttämisen lisäksi pyritään säilyttämään myös yksittäisen ajoneuvon historia. Konservoimalla entistetyn ajoneuvon kunto ei yleensä vastaa uuden ajoneuvon kuntoa ja ”ajan patina” on sopivissa määrin säilytetty.

Suomesta eturivin maa vaarallisten aineiden kuljetusten turvallisuudessa

28.6.2012 15.00

Vaarallisten aineiden kuljetuksessa lähtökohtana on turvallisuus. Liikenne- ja viestintäministeriö haluaa tehdä Suomesta vaarallisten aineiden kuljetusten (VAK) eturivin maa, jossa säännöksiä ja määräyksiä noudatetaan, yritykset toimivat vastuullisesti ja jossa kuljetuskalusto ja -reitit ovat kunnossa. Tavoitteena on myös muodostaa VAK-mittaristo päätöksenteon tueksi.

Arki alkaa – älä anna rutiineiden syödä turvallisuutta

13.8.2012 10.00

Arki tuo lomien jälkeen rutiinit myös liikenteeseen. Tuttua työmatkaa kulkee automaattisesti, keskittyminen herpaantuu ja ajatukset seikkailevat työ- tai kotiasioissa.

Seniorikuskit suosivat omatoimisesti hallittavia turvallisuuskeinoja liikenteessä

19.9.2012 10.00

Seniorikuljettajien soveltamien turvallisuuskeinojen käyttö lisääntyy iän myötä, mutta suosituimpia ovat kuitenkin täysin omatoimisesti toteutettavissa olevat keinot, selviää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin yli 65-vuotiaiden autoilijoiden liikennemenestystä ja –kokemuksia.

Autoilija, päästä vähän ja säästä rahaa

25.10.2012 14.00

Vähän polttoainetta kuluttava auto säästää samalla myös kukkaroa. Muutaman bensalitran kymmenyksen lisäys kulutuksessa voi näyttää paperilla pieneltä, mutta vuosiajoon suhteutettuna pienikulutuksisen auton omistaja säästää selvää rahaa. Autokauppoja miettivä voikin Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin palveluista tarkistaa helposti mm. joko uuden tai 2000-luvulla käyttöönotetun, käytetyn auton kulutustiedot sekä arvion polttoaineeseen vuodessa menevästä rahasummasta.

Hyvä ennakointi auttoi talvimyrskyliikenteessä

30.11.2012 14.00

Liikenne on sujunut liikenneturvallisuuden kannalta tähän saakka hyvin, huolimatta Etelä-Suomea riepottelevasta voimakkaasta myrskystä. Eri viranomaisten aktiivinen tiedotus on saanut ihmiset jäämään kotiin, miettimään vaihtoehtoisia liikkumismuotoja ja ylipäänsä varovaisuuteen liikenteessä.

Ajoneuvoverossa muutoksia 2012 ja 2013

2.1.2012 12.00

Henkilöautojen käyttövoimavero alentui 18 prosenttia ja kuorma-autojen 29–45 prosenttia vuoden 2012 alusta alkaen. Sen sijaan ajoneuvoveron perusvero nousee vuoden 2013 alusta. Samalla henkilöautojen käyttövoimavero eriytyy selkeämmin käyttövoiman mukaan ja sitä kautta sähköautojen verotus lievenee.

Trafi valitsi ajokorteille uuden valmistajan

16.2.2012 10.00

Trafi on valinnut uuden ajokorttien valmistajan. Tarjouskilpailun perusteella Trafin korttitoimittajaksi valittiin Morpho ja sen alihankkijoina CardPlus Oy ja certSign. Sopimuskausi alkaa tammikuussa 2013 ja on pituudeltaan noin neljä vuotta.

Ajokortti neljällä viidestä suomalaisesta

3.4.2012 12.00

Trafin rekisterin mukaan Suomessa oli viime vuoden vaihteessa voimassa 3,61 miljoonaa ajokorttia. Jonkinlainen ajokortti oli siis voimassa noin 80 prosentilla yli 15-vuotiaista suomalaisista. Ajokorteista 54 prosenttia on miehillä. Voimassaolevien ajokorttien määrä lisääntyi noin prosentilla.

Opetusluvalla henkilöauton ajokortin hankkineiden määrä kasvussa

26.4.2012 15.00

Trafin rekisterien mukaan henkilöauton kuljettajantutkinnon suoritti hyväksytysti hieman yli 71 000 kokelasta, joista 72 prosenttia pääsi läpi ensimmäisellä kerralla. Henkilöauton kuljettajantutkintojen määrä on pysynyt samalla tasolla useamman vuoden. Sen sijaan opetusluvalla henkilöauton ajokortin hankkineiden määrä on noussut. Henkilöauton ajokorttin suorittaneista noin 13 prosenttia oli saanut opetuksen opetusluvalla. Opetusluvalla opetuksen saaneista 63 prosenttia pääsi ajo-kokeesta läpi ensimmäisellä kerralla.

Liikenneturvallisuusideointi innostanut - eläköön.fi-kampanjassa ideoita viedään eteenpäin

29.5.2012 12.00

Eläköön-liikenneturvallisuuskampanjan sivuille on jätetty jo yli tuhat liikenneturvallisuutta parantavaa ideaa, joista mm. ’Viinat pois auton matkustamosta’, ’Kardinaalimerimerkit visuaalisemmiksi’ ja ’Raskaan liikenteen entistä parempi huomioiminen autokouluopetuksessa’ ovat saaneet hyvää palautetta viranomaisilta.

Trafi uudisti autojen energiamerkintäpalvelun

15.6.2012 9.00

Uusitun EkoTrafi-palvelun avulla auton ostaja voi etsiä itselleen sopivia Suomessa myynnissä olevia uusia henkilöautomalleja. Haku- ja vertailutekijöiksi voi ottaa myös uudet energianlähteet. Valittuja malleja voi vertailla teknisten ominaisuuksien, kulutus- ja päästötietojen, hinnan sekä auto- ja ajoneuvoveron määrän mukaan. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin palvelun tavoitteena on auttaa auton ostajaa valitsemaan turvallinen ja vähäpäästöinen henkilöauto, joka on kokonaiskustannuksiltaan edullinen. Palvelun kehittämisen lähtökohtia ovat olleet ympäristö, liikenneturvallisuus ja auton käyttötarve.

Vuoden 2011 tasoristeysonnettomuudet selvitetty

10.7.2012 13.00

Vuonna 2011 tapahtui 25 tasoristeysonnettomuutta. Se on pienien vuosittainen määrä vuosien 1991-2011 aikana. Onnettomuuksissa kuoli kaksi ja loukkaantui vakavasti kolme ihmistä. Myös kuolleiden määrä oli tarkastelujakson pienin.

Ministeri Kyllönen: Nuoret liikenneturvallisuustalkoisiin

24.7.2012 10.00

Neljättä Euroopan tieliikenneturvallisuuspäivää vietetään huomenna 25.7.2012. Tänä vuonna erityistä huomiota kiinnitetään nuorten omaan aktiivisuuteen liikenteen turvallisuudessa. Euroopan Komission mukaan yksinkertaisilla keinoilla, kuten turvavöiden kiinnittämisellä, alkoholin jättämisellä pois liikenteestä sekä nopeusrajoitusten noudattamisella, voitaisiin säästää vuosittain jopa yli 12 000 ihmishenkeä Euroopassa. Eläköön-kampanja hakee nuorilta ideoita liikenneturvallisuuden parantamiseen mm. parhaillaan käynnissä olevan videokilpailun avulla.

Pyöräilijä, varmista näkymisesi syysliikenteessä

28.8.2012 9.00

Pyöräilijöiden näkyvyys liikenteessä tulee entistä ajankohtaisemmaksi syksyn ja päivien lyhenemisen myötä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tekemän valvontakampanjan mukaan polkupyörien suurimmat turvallisuusepäselvyydet löytyivät heijastimista, kelloista ja jarruista. Heijastinpuutteita taas oli kaikissa tarkastetuissa, lasten kuljettamiseen tarkoitettuissa polkupyörän perävaunuissa.

Eläköön ammattilainen -kampanja haastaa tieliikenteen ammattilaiset parantamaan liikenneturvallisuutta

10.10.2012 12.00

Liikenneturvallisuus lähtee meistä kaikista, mutta erityisesti ammatikseen ajavat ovat keskeisessä asemassa liikenneturvallisuuden parantamisessa. He ovat paljon tien päällä, heidän toimiaan seurataan ja muut liikkujat ottavat heistä mallia. Eläköön ammattilainen -kampanja herättelee tieliikenteen ammattilaisia toimimaan henkilökohtaisesti liikenneturvallisuuden edistämiseksi mm. tekemällä lupauksia Eläköön ammattilainen -sivuilla.

Turvallisesti talviliikenteeseen

7.11.2012 9.00

Liikkuva poliisi, Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Ilmatieteen laitos haluavat kiinnittää huomiota siihen, miten talviliikenne saadaan sujumaan turvallisesti. Mitä voimme tehdä, ettei ensi talvena tulisi ketjukolareita? Miten huonot kelit ennakoidaan? Sujuuko liikenne rautateillä edellisvuosia paremmin? Mitä laivamatkustajan on huomioitava talvella?

Ajoneuvoveron perusveroon korotus vuoden vaihteessa

13.12.2012 9.00

Ajoneuvoveron perusvero nousee 1.1.2013. Muutos nostaa keskipäästöisen auton perusveroa noin 50 euroa vuodessa.

Trafi mukana MP2012-messuilla

1.2.2012 16.00

Trafi on mukana Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä MP2012-messuilla 2.-5.2.2012. Osasto 6B87 löytyy läheltä messujen mopomaailmaa.

Trafin selvityksen mukaan katsastustoimilupalain muutokset lisäisivät palvelutarjontaa

6.3.2012 10.00

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin selvityksen mukaan muutokset katsastustoimilupalaissa lisäisivät huomattavasti nykyisten korjaamoiden että katsastusyritysten välistä yhteistyötä. Uudenlaiset liiketoimintamallit ja mahdollisuudet toimintojen yhdistämiseen lisäisivät arvioiden mukaan erityisesti kevyen kaluston katsastuspalveluiden tarjontaa. Hintojen arvioitiin seurailevan yleisiä markkinatalouden lakeja. Trafi teetti selvityksen katsastusmarkkinoiden nykytilasta sekä suunnitelmista verrattuna hallituksen joulukuussa 2010 antaman esitykseen ehdotuksiin.

Viritetty mopo voi käydä kalliiksi

19.4.2012 15.00

Trafi muistuttaa, että viritetty mopo on aina turvallisuusriski. Vauhdin huumasta haaveillessa kannattaa muistaa, että kiinnijäämisen seuraamuksien lisäksi pelissä voi olla myös oma elämä. Lähes joka kolmannessa kuolemaan johtaneessa mopo-onnettomuudessa mopo on ollut viritetty. Viime vuonna myös mopo-autojen virittäminen lisääntyi.