Ilmailun karttasovellus
 

Ilmailun karttasovellus

Karttasovellus julkaistiin 18.6.2015 ilmailijoiden käyttöön ja on ollut testikäytössä osoitteessa www.trafi.fi/ilmailunkarttasovellus. Mitä enemmän saamme sovellukseen käyttäjien itsensä tuottamaa tietoa ja käyttöpalautetta, sitä parempaa palvelua voimme jatkossa kehittää.

Ajankohtaista

Ilmailun karttasovellus on otettu 14.12.2015 pois testikäytöstä kehittämistä varten. Kesän ja syksyn käyttökokemusten pohjalta on kerätty palautetta karttasovelluksen käyttäjiltä. Olemme saaneet hyviä kehitysehdotuksia. Tärkeimpänä kehitettävänä asiana on saada kaikki tarvittava lennonsuunnittelua tukeva karttatieto päivittymään ajantasaisena sovellukseen. Kun tämä asia saadaan kuntoon, karttasovellus julkaistaan taas käyttöön.

Poikkeamatietoa kartalle

Ilmailun tietoa kartalla -sovellus on tehty yhtenä Harrasteilmailun turvallisuusprojektin työryhmän 3 (Tehokkaan turvallisuusviestinnän lisääminen) toimenpiteistä. Tällä palvelulla on tarkoitus koota paljon eri lähteistä saatavaa ilmailijalle hyödyllistä tietoa yhteen paikkaan. Lisäksi sovelluksesta löytyy uudenlaista muualla julkaisematonta tietoa Trafin tuottaman poikkeamatiedon ja ilmailijoiden itse lisäämien tietovinkkien muodossa.

Sovellukseen on viety valikoitu kooste tapahtumapaikkaan sidotusti Ilmailumääräyksen Gen M1-4:n mukaisten lentoturvallisuusilmoitusten tuottamaa poikkeamatietoa. Karttasovelluksella, kuten meneillään olevalla poikkeamatietojen analysointiyhteistyölläkin, vastataan harrasteilmailijoilta saatuun toiveeseen saada enemmän tietoa poikkeamaraportoinnista sekä kannustetaan entisestään kehittämään raportointikulttuuria ja parantamaan harrasteilmailun turvallisuutta.

Sovelluksesta löytyy myös linkki sivuille, joilla voi täyttää Gen M1-4:n mukaisen lentoturvallisuusilmoituksen.

Kaikki kartalle viety poikkeamatieto on siinä muodossa, ettei henkilöitä, koneyksilöitä tai yksittäistä tapausta voi tunnistaa. Karttapohjalle vietynä esimerkiksi tiedot ilmatilaloukkausten tai kiitotiepoikkeamien yleisimmistä tapahtumapaikoista auttavat tunnistamaan keskeisiä ongelmakohtia ja kohdentamaan kehitystoimenpiteitä.

Ilmailijoiden tietovinkit

Ilmailijoilla on mahdollisuus tuottaa paikkaan sidottua hyödyllistä tietoa myös itse lisäämällä sitä karttapohjalle ”Anna vinkkejä ilmailijoille” -toiminnolla. Lisäykset voivat olla turvallisuuteen liittyviä huomioita tai esimerkiksi vinkkejä ja linkkejä ilmailutapahtumiin tai vinkki kivasta kahvilasta lentopaikan lähellä.

Anna palautetta ja kehitysehdotuksia sovelluksesta!

Tutustu sovellukseen

  • Ilmailun karttasovellus (Huom! Linkki tällä hetkellä poissa käytöstä jatkokehityksen vuoksi.)
 
 
 
Sivu päivitetty 28.12.2015