Missä saan lentää?
 

Missä saan lentää?

Suomessa on useita ilmailulta kiellettyjä alueita, joihin kuuluu esimerkiksi ydinvoimaloita, öljynjalostamo ja valtionhallinnolle tärkeät alueet. Ilmailun kieltoalueista löydät enemmän tietoa täältä.

Aina kun etäisyytesi lentoasemasta on pienempi kuin 5 km tarvitset lentämiseen luvan kyseisen lentoaseman lennonjohdolta. Yhteystiedot lennonjohtoon löydät ilmailukäsikirjasta osiosta AD2.

Toisin kuin monet luulevat valmistajien laitteisiin asentamat aluerajoitukset lentokenttien ympärillä eivät automaattisesti suojaa virheen tekemiseltä. Nämä rajoitukset eivät vastaa kansallisten määräysten kieltoalueita ja useiden valmistajien tapauksessa alueet on jopa sijoitettu väärään kohtaan kartalla. 

Lentoasemilla on erikseen määritellyt lähialueet, jotka näkyvät ilmailukartoissa. Lentäminen lentoaseman lähialueella on sallittua alle 50m korkeudessa, mutta jos haluat lentää korkeammalla, tulee sinun sopia asiasta lentoaseman lennonjohdon kanssa. Jos lennät virallisella lennokinlennätyspaikalla eivät lentoasemia koskevat säännöt ole voimassa.

Ilmailukarttoja löytyy Ilmailukäsikirjasta (osat ENR6 ja AD2) erikseen jokaiselle lentoasemalle sekä kartat kaikista kieltoalueista. NOTAM julkaisujen tarkistaminen aina ennen lentämistä on tärkeä tapa oppia sillä ilmailukäsikirjasta löytyvät vain pysyvät kieltoalueet ja NOTAM julkaisusta löydät myös tilapäisesti kielletyt alueet ja muita ajankohtaisia varoituksia.

Itärajan läheisyydessä lennättäminen

Ilmailukartassa näkyvä ADIZ rajavyöhyke edellyttää lennonjohdolle tehtävää lentosuunnitelmaa ennen kuin alueelle voi lentää. ANS Finland on julkaissut ohjeet nettisivuillaan RPAS-lentosuunnitelman laatimiseen. Itärajaa myötäilevä rajoitusalue EFR100 vaatii aina poikkeusluvan puolustusvoimilta, jos alueella haluaa lentää.

Maanpuolustuksen kohteiden kuvaaminen ja tutkiminen ilmasta vaatii myös luvan Puolustusvoimilta, joka maksaa 80€. Puolustusvoimien harjoituksia, rakennuksia ja toimintaa ei yleisestikään saa kuvata dronella ilman lupaa paikasta riippumatta.

 

Tärkeää tietoa ilmatilasta

Ilmailukäsikirja AIP

NOTAM julkaisut

 
 
 

 

Sivu päivitetty 06.06.2017