Näin pakkaat oikein
 

Näin pakkaat oikein

Ole tarkkana seuraavien esineiden ja aineiden kanssa:

Aerosolit Käsimatkatavaroissa voi kuljettaa aerosoleja, jos ne luokitellaan lääkinnällisiksi tai kosmeettisiksi. Nesteiden kuljetusta matkustamossa koskevat määräykset pakkausten koosta koskevat myös aerosoleja. Ruumaan menevissä matkatavaroissa saa kuljettaa lisäksi urheilu- ja kotikäyttöön tarkoitettuja aerosoleja, jos ne ovat palamattomia, myrkyttömiä ja syövyttämättömiä. Aerosolien venttiilit on peitettävä suojakuvulla tai suojattava muulla sopivalla tavalla sisällön tahattoman purkautumisen estämiseksi. Yksittäisen tarvikkeen sisältämä ainemäärä saa olla enintään 0,5 kg tai 0,5 l. Aineiden yhteismäärä saa olla enintään 2 kg tai 2 l.
 Alkoholijuomat Vähittäismyyntipakkauksessa olevia, yli 24- mutta enintään 70-tilavuusprosenttisia alkoholijuomia saa kuljettaa joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa yhteismäärältään enintään 5 litraa henkilöä kohti, enintään 5 litran astioissa. Huomioi nesteenkuljetusrajoitukset sekä tullimääräykset.
Aseet ja niiden patruunat Urheilu- ja metsästysaseita saa kuljettaa vain ruumaan menevässä matkatavarassa lentoyhtiön luvalla. Aseen on oltava lataamaton ja pakattuna lujaan pakkaukseen. Patruunoita saa kuljettaa ruumaan menevässä matkatavarassa omaan käyttöön enintään 5 kg brutto matkustajaa kohden lujasti pakattuina. Patruunat eivät saa sisältää räjähtäviä tai sytyttäviä luoteja, ja niiden luokituksen on oltava 1.4S ja YK-numeron UN 0012 tai UN 0014.
Deodorantit Roll-on-deodoranttipakkaus sisältää nestettä, ja sen kuljetusta rajoittavat nestemääräykset. Puikkomainen stick-deodorantti ei ole nestettä.
Happi- tai ilmapullot Pienet happi- tai ilmapullot sallitaan vain lääkinnälliseen käyttöön ja vain lentoyhtiön luvalla. Kuljetus tehdään joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa. Esimerkiksi sukeltamisvälineinä käytettävien tyhjentämättömien pullojen kuljetus on kielletty.
Hiuslakka Katso kohdasta ”aerosolit”.
Hyönteiskarkotteet (iholle levitettävät) Iholle levitettäviä hyönteiskarkotteita saa kuljettaa joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa samoin edellytyksin kuin alussa mainittuja lääkintä- ja kosmeettisiin tarkoituksiin tarvittavia tarvikkeita.
Hyönteismyrkyt Hyönteisten tappamiseen tarkoitetut aineet (aerosolit, liuokset, muut kuin iholle levitettävät) ovat kokonaan kiellettyjä myrkyllisyytensä ja usein myös palavuutensa vuoksi.
Ilotulitteet Ilotulitteita ei saa kuljettaa lentokoneessa lainkaan. Mukaan luetaan myös tähtisadetikut.
Insuliinineulat, insuliinipumppu Lentomatkustaja saa ottaa mukaan matkustamoon sairautensa hoitoon matkan aikana tarvitsemansa lääkkeet ja lääkintävälineet.
Kaasuaseet Kielletty (kaasut). Asejäljitelmien kuljettaminen on matkustamossa kielletty.
Kaasusäiliöt Kielletty (kaasut). Katso myös kohdat sukellusvälineet ja pelastusliivit.
Kalastusvälineet Kalastusvälineet (koukkuja sisältävät uistinpakit) tulee kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa. Sellaisia uistimia, joiden koukkujen pituus on alle kuusi (6) senttimetriä, voi kuljettaa myös matkustamossa.
Keittiövälineet (paistinpannut ym.) Saa kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa.
Kiharrin Verkkovirralla toimivat ovat sallittuja kuljettaa joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa. Yksi butaanipatruunalla (säiliöllä) toimiva katalyyttikiharrin sallitaan, mutta suojakotelon on oltava lämpöelementin päällä. Varapatruunaa ei kuitenkaan saa kuljettaa. Butaanipatruunalla toimivan kihartimen saa kuljettaa sekä ruumaan menevässä matkatavarassa että matkustamoon vietävässä käsimatkatavarassa.
Kävelysauvat Saa kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa.
Leikkiaseet Saa kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa.
Liuottimet ja liimat Kielletty kokonaan, jos sisältävät vaarallisia aineita (esim. palava neste, herkästi syttyvä).
Lääkkeet Kaikki matkan aikana tarvittavat lääkkeet voi ottaa mukaan matkustamoon. Nestemäiset lääkkeet on esitettävä turvatarkastuksessa.
Maalit Kielletty, jos sisältävät vaarallisia aineita (esim. palava neste tai myrkky).
Nesteakut Kielletty (syövyttävä).
Neulepuikot Sukkapuikot ja virkkuukoukut saa viedä matkustamoon.
Palovaroitin Saa kuljettaa joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä käsimatkatavaroissa.
Paristot ja akut (kulutuselektroniikkaa varten) Kulutuselektroniikkatarvikkeita saa kuljettaa henkilön omaan käyttöön joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa. Litiummetalli- tai litiumioniparistoja tai -akkuja saa kuljettaa kulutuselektroniikkalaitteeseen asennettuna käsimatkatavaroissa tai ruumamatkatavarana. Ne suositellaan kuitenkin kuljetettavaksi käsimatkatavaroissa. Jos kyseessä on varaparisto tai -akku, vain käsimatkatavaroissa oikosuluilta suojattuna. Paristojen ja akkujen litiumpitoisuus ei saa ylittää 2 g tai 100 Wh energiasisältöä yksittäistä akkua kohti. Lentoyhtiön luvalla voi kuitenkin kuljettaa laitteita ja niiden vara-akkuja, joiden energiasisältö on 100–160 Wh. Vara-akkujen määrä on tässä tapauksessa 2.
Parranajovälineet Irrallisia partahöylän teriä ja partaveitsiä ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa. Muovisia kertakäyttöpartahöyliä ja niiden vaihtopäitä, joissa metalliterä on kiinteästi muovipäässä kiinni, voidaan kuljettaa käsimatkatavaroissa.
Pelastusliivit, itsetäyttyvät varustettuna hiilidioksidisäiliöllä Lentoyhtiön luvalla itsetäyttyvän pelastusliiviin asennettuna saa kuljettaa henkilöä kohti enintään kaksi pientä hiilidioksidia tai muuta sopivaa luokkaan 2.2 (palamattomat, myrkyttömät kaasut) kuuluvaa kaasua sisältävää kaasusäiliötä. Pelastusliivit voi kuljettaa käsimatkatavaroissa, ruumamatkatavaroissa tai henkilön yllä (esim. käsilaukku). Pelastusliivin yhteydessä saa kuljettaa lisäksi enintään kaksi varakaasusäiliötä.
Pyykinpesuaineet Pyykinpesujauhetta (pulveria) saa kuljettaa käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa huolellisesti pakattuna omaan käyttöön. Pääasiallisesti klooria sisältävät valkaisuun tarkoitetut tuotteet ovat kiellettyjä.
Retkikeittimet Retkikeittimen (trangia) polttoaineena käytettävät palavat nesteet ja kaasut (kaasusäiliöt) ovat kokonaan kiellettyjä. Polttoaineesta huolellisesti tyhjennetyn ja puhdistetun keittimen saa kuljettaa. Polttoainesydän tulee puhdistaa ja kuivata polttoainejäämistä.
Rullaluistimet Saa kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa.
Sateenvarjo Saa kuljettaa joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa.
Silitysrauta Saa kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa.
Skeittilauta Saa kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa.
Sukellusvälineet Saattavat sisältää paineistettua kaasua sisältäviä säiliöitä, joita ei sellaisenaan sallita matkatavarassa. Tyhjät säiliöt (painemittari näyttää nollaa) ovat sallittuja. Välineet saattavat sisältää myös suuritehoisia sukelluslamppuja, jotka ilmassa toimiessaan voivat kehittää äärimmäisen korkeita lämpötiloja. Jotta lamppu voitaisiin kuljettaa turvallisesti, polttimo tai akku on irrotettava ja akun navat suojattava oikosululta.
Suksivoiteet ja poistoaineet Kiinteät suksivoiteet ja liisterivoiteet ovat sallittuja käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa. HUOM! Fluoria sisältävät voiteet ovat kiellettyjä. Jos voidepakkauksessa on teksti "syttyvää", on kuljetus lentokoneessa kokonaan kiellettyä. Aerosolien osalta katso kohdasta ”aerosolit”. Useimmat voiteen poistoaineet ovat palavia nesteitä ja siksi kokonaan kiellettyjä.
Sytytinneste Kielletty (palava neste).
Sytyttimet ja tulitikut Ainoastaan yksi tulitikkurasia tai tupakansytytin omaan käyttöön sallitaan matkustajan yllä, esimerkiksi taskussa tai käsilaukussa. Erittäin herkästi syttyvät ”strike anywhere” -tulitikut ovat kiellettyjä. Tulitikkuja tai sytyttimiä ei saa pakata käsimatkatavaroihin tai ruumaan meneviin matkatavaroihin. Imeyttämätöntä nestemäistä polttoainetta (muuta kuin nestekaasua) sisältävät sytyttimet, sytyttimen polttoaine ja sytyttimen varasäiliöt ovat kiellettyjä. Jos on kyse muusta nesteestä, sen on oltava absorboituna eli imeytettynä johonkin muuhun aineeseen.Tupakansytyttimellä tarkoitetaan yleisesti päivittäistavarakaupoissa myynnissä olevia pienikokoisia tupakansytyttimiä, joita käytettäessä kaasu purkautuu säiliöstä matalalla paineella ja joiden liekki palaa kuten kynttilän liekki.

HUOM! Sytyttimiä, joista kaasu purkautuu kovalla paineella ja joiden liekki on erittäin kuuma, ei saa kuljettaa ilma-aluksessa ollenkaan. Näitä sytyttimiä ovat esimerkiksi erityisesti sikarien sytyttämiseen tarkoitetut sytyttimet, ns. taskuroihut ja pistoliekkisytyttimet. Kaasun purkautuessa sytyttimestä lähtee kohiseva ääni.
Sähly- tai salibandymaila Saa kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa.
Sähkötupakat ja -sikarit Litiumakulla toimivia sähkösavukkeita, sähkösikareita, sähköpiippuja ja vastaavia henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja hengityshöyryjä tuottavia laitteita ei saa pakata ruumaan meneviin matkatavaroihin. Ne tulee kuljettaa aina käsimatkatavaroissa tai henkilön yllä (taskussa tai käsilaukussa). Edellä mainittujen laitteiden akkujen lataaminen lennolla ei myöskään ole sallittua.
Säilykepurkit/säilyketölkit Saa kuljettaa ruumaan menevissä matkatavaroissa.
Taiteilijatarvikkeet Tuubeihin pakatut taiteilijavärit ovat yleensä vaarattomia ja siten sallittuja sekä käsimatkatavaroissa että ruumaan menevissä matkatavaroissa nesterajoitukset huomioon ottaen. Taiteilijavärien liuottimet saattavat olla vaarallisia, palavia nesteitä ja siten kiellettyjä kuljettaa lentokoneessa. On myös hyvä ottaa huomioon, että pellavaöljyyn kostutetut rievut voivat ilman hapen vaikutuksesta kuumeta ja syttyä itsestään. Tästä syystä pellavaöljy katsotaan vaaralliseksi, eikä sitä saa kuljettaa lentokoneessa.
Trangia Katso retkikeittimet.
Tulukset Sallitaan ruumaan menevissä matkatavaroissa niin suojattuna, että tuote ei vahingossa pääse synnyttämään kipinää (raapaisukivi/metalli erillään raapaisupinnasta).
Valkaisuaineet Kielletty (hapettava).

Hiusten valkaisuun tarkoitettua vetyperoksidin vesiliuosta saa kuljettaa hyvin suljetussa astiassa käsimatkatavaroissa (nesterajoituksen huomioiden) tai ruumamatkatavaroissa, kun liuoksen vetyperoksidipitoisuus on alle 8 %.
Valokuvausfilmit ja videotallenteet Saa kuljettaa sekä käsimatkatavaroissa että ruumaan menevissä matkatavaroissa. Suomessa käytettävät matkatavaran läpivalaisulaitteet eivät vahingoita valokuvausfilmiä eikä videotallenteita. Muissa maissa saattaa kuitenkin olla käytössä erilaisia laitteita, joten kuljettamista suositellaan käsimatkavaroissa. 

 

 

 

Sivu päivitetty 22.01.2018