Automaatiokokeilut
 

Automaatiokokeilut

Tieliikenteen automaatiokokeilut

Automaation kehittymisellä on suuri potentiaali tieliikenteessä. Trafin tavoitteena on mahdollistaa automaattiautot ja niiden kokeilut Suomessa.

Suomessa automaattiautoja voidaan testata liikenteessä koenumerotodistuksella. Automaattiautojen testauksessa edellytetään, että ajoneuvolla on kuljettaja joko ajoneuvon sisällä tai sen ulkopuolella

Lue lisää

 

Raideliikenteen automaatiokokeilut

Raideliikenteessä älykäs automaatio on keskittynyt liikenteen hallintaan eli kulunohjaukseen ja -valvontaan sekä tasoristeyksien turvaamiseen.

Mahdollisimman teknologianeutraali normisto olisi omiaan edistämään innovatiivisuutta raideliikenteessä, mutta nykyinen lainsäädäntö ei ota huomioon erilaisia rautatieliikenteen kokeiluja.

Metrojunissa automaatiota on ollut käytössä jo 1980-luvulta asti. Metrojärjestelmät ovat toimintaympäristöinä suljettuja ja tämän vuoksi yksinkertaisempia toteuttaa automaattisen operoinnin näkökulmasta.

Lue lisää

 

Merenkulun automaatiokokeilut

Merenkulussa automaatio on sekä aluksen ohjailussa, että konejärjestelmissä ollut arkipäivää jo pitkään ja nyt eri puolilla maailmaa on käynnissä useita kokeiluja etäohjattujen tai automaattisesti ohjautuvien alusten kehittämiseksi.

Myös Suomessa on käynnissä merkittävä hanke aiheesta, Rolls Roycen vetämä AAWA-hanke, jonka toteutusta Trafikin tukee.

Lue lisää

 

 

Lisätietoja

Eetu Pilli-Sihvola
Tehtävä: Johtava asiantuntija
Sähköposti:
Puhelin: 029 5345 572
 
 
 

 

Sivu päivitetty 30.09.2016