Markkinavalvonta
 

Markkinavalvonta

Markkinavalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että myytävänä olevat ja maahan tuodut välineet ja laitteet ovat turvallisia ihmisten terveydelle, omaisuudelle ja ympäristölle ja että ne eivät oikein asennettuna ja käytettynä aiheuta vaaraa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi toimii muun muassa huviveneiden, autojen, mopojen, moottoripyörien ja -kelkkojen sekä polkupyörien markkinavalvontaviranomaisena. Trafi toteuttaa markkinavalvontaa tekemällä selvityksiä ja tarkastuksia. Trafi voi myös ottaa tuotteita tutkittavaksi ja testattavaksi.

Jos markkinoilla oleva tuote todetaan vaaralliseksi, Trafi voi kieltää sen valmistuksen, maahantuonnin, markkinoille saattamisen tai käyttöön ottamisen ja vaatia tuotteiden poistamista markkinoilta.

Markkinavalvonta pohjautuu ajoneuvolakiin (1090/2002) ja alkolukkojen osalta lakiin alkolukon hyväksymisestä liikenteeseen (730/2016). Huviveneiden markkinavalvonta perustuu huvivenelakiin ja huviveneasetuksiin, joilla on pantu Suomessa täytäntöön Euroopan unionin huvivenedirektiivi.

 
 

 

Sivu päivitetty 14.11.2018