Appen Autoilija
 

Appen Autoilija

Autoilija är en app som kan laddas ner till smarttelefoner och som innehåller ett digitalt körkort och olika fordonstjänster.

Betaversionen av Autoilija togs i testbruk i mitten av december 2017. Målet är att appen släpps i början av året 2019 då vem som helst kan ladda ner den från App Store eller Google Play Butik.

Digitalt körkort

Med digitala körkortet bär du alltid aktuell information om din körrätt med dig. Fotografiet är färskaste möjliga.

Digitala körkortet är avsett för samma användningsändamål som plastkortet och med det kan du enkelt bevisa bland annat din körrätt eller ålder i olika situationer. För närvarande håller Trafi på att förhandla om ett godkännande av digitala körkortet med många företag och myndigheter.

Med hjälp av visuella säkerhetselement kan man säkerställa kortets äkthet. Säkerhetselementen utgörs bland annat av ett animerat bakgrundsmönster som förändras när man vidrör displayen samt hologrammönster, t.ex. Trafis logo, som förändras när man vrider på mobiltelefonen. Verifieringen blir dessutom säkrare med hjälp av en QR-kod.

Fordonstjänster

Via appen Autoilija kommer man också att kunna se de fordon man är ägare eller innehavare av. Även uppgifter om fordonsskatt kommer att finnas i uppgifterna om fordon. För egna fordon kan man även vidta vissa registrerings- och beskattningsåtgärder.

Med Autoilijas pilotversion kan man söka på registreringsnummer efter tekniska data om vilket fordon som helst som är registrerat i Finland, till exempel uppgifter om dimensioner, motor och besiktning. Tjänsten är gratis att använda.

Meddelanden

I ett senare skede kommer appen också att omfatta meddelanden och påminnelser om olika körkort och egna fordon.

 

 
 
 

 

Sidan uppdaterad 10.12.2018