Ajoneuvon rekisteröinti ja rekisteröintitodistus
 

Ajoneuvon rekisteröinti ja rekisteröintitodistus

Ajoneuvon sähköinen rekisteröinti

16.11.2015 alkaen ajoneuvon omistajanvaihdoksen on voinut tehdä Trafin sähköisissä palveluissa, jos ajoneuvolle on ostettu vakuutus etukäteen. Vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa omistajanvaihdoksen voi tehdä samalla, kun ajoneuvolle ostaa vakuutuksen. Palvelun saatavuutta voi tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä.

Lue lisää ajoneuvon sähköisestä rekisteröinnistä.

 

Tarkista oman ajoneuvosi tiedot

Voit tarkistaa Trafin sähköisissä palveluissa veloituksetta omien ajoneuvojesi tietoja, joita on tallennettu Trafin ylläpitämään liikenneasioiden rekisteriin. Nähdäksesi ajoneuvon tietoja sinun tulee olla ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja tai haltija. Siirry palveluun tästä.

 

Rekisteröintitodistus

Rekisteröintitodistusta ei anneta tai postiteta automaattisesti rekisteröinnin yhteydessä. I osan (teknisen osan) saat maksutta ja II osan (ilmoitusosan) maksua vastaan Trafin sähköisistä palveluista tai rekisteröintejä tekevältä katsastustoimipaikalta.

Lue lisää rekisteröintitodistuksesta.

 

Ajoneuvon poisto liikenteestä

Tilapäinen poisto

Poista ajoneuvosi tilapäisesti liikenteestä (liikennekäytöstäpoisto), jos et tarvitse sitä vähään aikaan, mutta aikomuksesi on kuitenkin ottaa se myöhemmin uudelleen liikenteeseen.

Lue lisää tilapäisestä poistosta.

Lopullinen poisto

Tee ajoneuvolle lopullinen poisto, kun se on tullut tiensä päähän etkä aio käyttää sitä liikenteessä enää koskaan. Lopullinen poisto päättää lopullisesti ajoneuvoverovelvollisuuden, vakuutusmaksut ja rekisteritunnuksen voimassaolon.

Lue lisää lopullisesta poistosta.

 

Ajoneuvon otto liikenteeseen

Voit ottaa tilapäisesti liikenteestä poistetun ajoneuvosi uudelleen liikenteessä käytettäväksi (ns. liikennekäyttöönotto) sähköisesti joko Trafin sähköisissä palveluissa tai oman vakuutusyhtiösi sähköisessä palvelussa. 

Lue lisää ajoneuvon otosta liikenteeseen.

 

Ilmoita rekisteritietojen muutoksista

Kun omistamasi tai hallitsemasi ajoneuvon rekisteritiedoissa tapahtuu muutoksia, tee muutoksesta rekisteri-ilmoitus viipymättä, mutta viimeistään 7 päivän kuluessa muutoksen tapahtumisesta. Ilmoitettavia muutoksia ovat esimerkiksi omistajan- ja haltijanvaihdokset sekä ajoneuvon käyttöön liittyvät muutokset.

Lue lisää rekisteritietojen muutoksista.

 

Toimi näin, jos ajoneuvosi rekisteritiedoissa on virhe

Liikenneasioiden rekisteriin tehtävien rekisteri-ilmoitusten ja
rekisteriin merkittävien tietojen pitää vastata todellisuutta. Jos rekisterissä oleva tieto ei ole oikein, voit pyytää Trafilta rekisteritietojen korjausta. Trafi voi korjata virheellisiä rekisteritietoja, jos se saa selvyyden rekisterimerkintöjen
virheellisyydestä.

Lue lisää korjauspyynnön tekemisestä.

 

Museorekisteröinti

Museoajoneuvoksi voidaan rekisteröinti- tai muutoskatsastuksessa hyväksyä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entisöity asianmukaisesti. Lausunnon museoajoneuvokelpoisuudesta antaa valtakunnallinen rekisteröity museoajoneuvojärjestö.

Lue lisää museorekisteröinnistä. 

 
 
 

 

Sivu päivitetty 01.10.2018