Ajoneuvon rekisteröinti ja rekisteröintitodistus
 

Ajoneuvon rekisteröinti ja rekisteröintitodistus

Ajoneuvon sähköinen rekisteröinti

16.11.2015 alkaen ajoneuvon omistajanvaihdoksen on voinut tehdä Trafin sähköisissä palveluissa, jos ajoneuvolle on ostettu vakuutus etukäteen. Vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa omistajanvaihdoksen voi tehdä samalla, kun ajoneuvolle ostaa vakuutuksen. Palvelun saatavuutta voi tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä.

Lue lisää täältä.

 

Tarkista oman ajoneuvosi tiedot

Voit tarkistaa Trafin sähköisissä palveluissa veloituksetta omien ajoneuvojesi tietoja, joita on tallennettu Trafin ylläpitämään ajoneuvoliikennerekisteriin. Nähdäksesi ajoneuvon tietoja sinun tulee olla ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja tai haltija. Siirry palveluun tästä.

 

Rekisteröintitodistus

Rekisteröintitodistusta ei anneta tai postiteta automaattisesti rekisteröinnin yhteydessä. I osan (teknisen osan) saat maksutta ja II osan (ilmoitusosan) maksua vastaan Trafin sähköisistä palveluista tai rekisteröintejä tekevältä katsastustoimipaikalta.

Lue lisää täältä.

 

Ajoneuvon poisto liikenteestä

Tilapäinen poisto

Poista ajoneuvosi tilapäisesti liikenteestä (liikennekäytöstäpoisto), jos et tarvitse sitä vähään aikaan, mutta aikomuksesi on kuitenkin ottaa se myöhemmin uudelleen liikenteeseen.

Lue lisää tilapäisestä poistosta täältä.

Lopullinen poisto

Tee ajoneuvolle lopullinen poisto, kun se on tullut tiensä päähän etkä aio käyttää sitä liikenteessä enää koskaan. Lopullinen poisto päättää lopullisesti ajoneuvoverovelvollisuuden, vakuutusmaksut ja rekisteritunnuksen voimassaolon.

Lue lisää lopullisesta poistosta täältä.

 

Ajoneuvon otto liikenteeseen

Voit ottaa tilapäisesti liikenteestä poistetun ajoneuvosi uudelleen liikenteessä käytettäväksi (ns. liikennekäyttöönotto) sähköisesti joko Trafin sähköisissä palveluissa tai oman vakuutusyhtiösi sähköisessä palvelussa. 

Lue lisää ajoneuvon otosta liikenteeseen täältä.

 

Ilmoita rekisteritietojen muutoksista

Kun omistamasi tai hallitsemasi ajoneuvon rekisteritiedoissa tapahtuu muutoksia, tee muutoksesta rekisteri-ilmoitus viipymättä, mutta viimeistään 7 päivän kuluessa muutoksen tapahtumisesta. Ilmoitettavia muutoksia ovat esimerkiksi omistajan- ja haltijanvaihdokset sekä ajoneuvon käyttöön liittyvät muutokset.

Lue lisää rekisteritietojen muutoksista täältä.

 

Rekisteritietojen korjaus

Ajoneuvoliikennerekisteriin tehtävien rekisteri-ilmoitusten ja rekisteriin merkittävien tietojen tulee vastata todellisuutta. Trafilla on ajoneuvolain 95 §:n nojalla mahdollisuus korjata virheellisiä rekisteritietoja, jos Trafi saa selvyyden rekisterimerkintöjen virheellisyydestä.

Lue lisää rekisteritietojen korjauksesta täältä.

 

Museorekisteröinti

Museoajoneuvoksi voidaan rekisteröinti- tai muutoskatsastuksessa hyväksyä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entisöity asianmukaisesti. Lausunnon museoajoneuvokelpoisuudesta antaa valtakunnallinen rekisteröity museoajoneuvojärjestö.

Lue lisää museorekisteröinnistä täältä. 

 
 
 

 

Sivu päivitetty 01.11.2017