Ajoneuvon otto liikenteeseen
 

Ajoneuvon otto liikenteeseen

Voit ottaa tilapäisesti liikenteestä poistetun ajoneuvosi uudelleen liikenteessä käytettäväksi (ns. liikennekäyttöönotto) sähköisesti joko Trafin sähköisissä palveluissa tai oman vakuutusyhtiösi sähköisessä palvelussa.

Huomioithan, että jos otat ajoneuvon liikennekäytöstäpoistojen välillä liikennekäyttöön, lähetetään käyttöajalta aina vähintään 10 euron suuruinen ajoneuvoverolasku (ajoneuvoveron pienin maksuunpantava määrä).

Liikenteeseen oton voit tehdä myös rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla tai vakuutusyhtiössäsi

Voit tehdä liikenteeseen oton myös rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla tai vakuutusyhtiössäsi, jossa et tarvitse välttämättä rekisteröintitodistuksen II osaa. Toimipaikalla henkilöllisyytesi tarkistetaan ja rekisteristä varmistetaan, että olet kyseisen ajoneuvon omistaja tai haltija. Jos olet palauttanut ajoneuvon rekisterikilvet liikennekäytöstäpoiston yhteydessä, liikenteeseen otto tulee tehdä katsastustoimipaikalla.

Voinko tehdä liikenteeseen oton jo etukäteen?

Ilmoita ajoneuvo takaisin liikenteeseen, ennen kuin otat sen jälleen käyttöön. Liikenteeseen otto on voimassa toistaiseksi eikä sitä voi tehdä etukäteen, takautuvasti tai määräajaksi.

Liikenteeseen otto on tehtävä ennen kuin ajoneuvoa käytetään liikenteessä. Liikenteeseen otto astuu voimaan heti, eikä sitä voi tehdä etukäteen, takautuvasti tai määräajaksi.

Liikenteeseen oton edellytykset

Ajoneuvo voidaan ottaa liikenteeseen, jos liikennevakuutus on voimassa, rekisterikilvet ovat kiinnitettyinä ja erääntynyt ajoneuvovero on maksettu. Voit maksaa ajoneuvoveron Trafin Julkiset verotiedot-palvelussa ja tehdä liikennekäyttöönoton maksamisen jälkeen.

Liikenteeseen oton voi tehdä vaikka määräaikaiskatsastus ei ole voimassa, tällöin ajoneuvo on kuitenkin käyttökiellossa.

Rekisteröintikatsastus vaaditaan liikenteeseen oton yhteydessä vain seuraavissa tapauksissa:

  • Ajoneuvolle on tehty liikennekäytöstäpoisto ulkomaille tai Ahvenanmaalle.
  • Ajoneuvolle on tehty vaurioituneena poisto.
  • Ajoneuvolle on tehty rekisteristä poisto ennen 2.11.2007 (pois lukien moottorityökone tai muu traktori kuin liikennetraktori).

Kuorma-auton vetolaite

Kuorma-auton vetolaite on lähtökohtaisesti aina käytössä, kun kuorma-auto otetaan liikennekäyttöön. Vetolaitteen ei-käyttöilmoitus pitää tehdä uudestaan, kun kuorma-auto otetaan liikennekäyttöön.

Vapautus ajoneuvoveron perusverosta

Liikennekäytöstäpoisto katkaisee vapautuksen ajoneuvoveron perusverosta. Ajoneuvon liikenteeseen oton yhteydessä saat aktivoitua vapautuksen joko soittamalla tai lähettämällä sähköpostia ajoneuvoveroneuvontaan.

 

 
 

 

Sivu päivitetty 09.01.2018