Ajoneuvon poisto liikenteestä
 

Ajoneuvon poisto liikenteestä

Tilapäinen poisto

Poista ajoneuvosi tilapäisesti liikenteestä (liikennekäytöstäpoisto), jos et tarvitse sitä vähään aikaan, mutta aikomuksesi on kuitenkin ottaa se myöhemmin uudelleen liikenteeseen. Tee ajoneuvolle lopullinen poisto, jos et aio käyttää ajoneuvoasi liikenteessä enää koskaan. Voit poistaa ajoneuvosi tilapäisesti liikenteestä sähköisesti joko Trafin sähköisissä palveluissa tai oman vakuutusyhtiösi sähköisessä palvelussa. Poisto tulee voimaan heti ilmoituksen tekemisen jälkeen, mutta voit ajaa ajoneuvolla ilmoitusvuorokauden loppuun saakka, kunhan ajoneuvossa on rekisterikilvet kiinni ja vakuutus on voimassa.

Tilapäisen poiston voit tehdä myös rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla tai vakuutusyhtiössäsi

Tilapäisen poiston voit tehdä myös rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla tai vakuutusyhtiössäsi, jossa et tarvitse välttämättä rekisteröintitodistuksen II osaa. Toimipaikalla henkilöllisyytesi tunnistetaan ja rekisteristä tarkistetaan, että olet kyseisen ajoneuvon omistaja tai haltija.

Älä palauta ajoneuvon rekisterikilpiä tilapäisen poiston yhteydessä, jotta ajoneuvon otto liikenteeseen olisi mahdollinen sähköisesti ja ilman lisäkuluja uusista kilvistä.

Miten tilapäinen poisto vaikuttaa ajoneuvon maksuihin?

Auton tilapäisen liikenteestä poiston ajalta (pois lukien poistopäivä) ei peritä ajoneuvoveroa. Poiston jälkeiseltä ajalta maksettu vero siirtyy palautettavaksi (mikäli sinulla ei ole avointa veroa maksettavana) tilillesi tai se hyvitetään seuraavalla verolipulla. Ilmoita tilinumerosi -palvelussa voit ilmoittaa tilinumerosi palautusta varten. Ilmoitus on kertaluonteinen, eikä tilinumero tallennu Trafin järjestelmiin. Palvelu edellyttää tunnistautumista.

Huomioithan, että jos otat ajoneuvon liikennekäytöstäpoistojen välillä liikennekäyttöön, lähetetään käyttöajalta aina vähintään 10 euron suuruinen ajoneuvoverolasku (ajoneuvoveron pienin maksuunpantava määrä).

Poiston vaikutus ajoneuvon vakuutusmaksun suuruuteen riippuu vakuutussopimuksestasi vakuutusyhtiön kanssa, joten tarkista asia omasta vakuutusyhtiöstäsi. Jos haluat päättää liikennevakuutuksesi poiston yhteydessä kokonaan, sovi siitä erikseen vakuutusyhtiösi kanssa. Huomioi, ettei rekisterikilpien palautus päätä vakuutustasi.

Voinko tehdä tilapäisen poiston, jos olen myynyt ajoneuvoni?

Jos olet myynyt ajoneuvosi, et voi enää poistaa sitä tilapäisesti liikenteestä. Tee sen sijaan luovutusilmoitus, jolla varmistat, että ajoneuvoverovelvollisuutesi ja liikennevakuutuksesi ajoneuvoon päättyvät.

Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käyttö

Liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa saat käyttää:

Lisäksi voit käyttää liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa liikenteessä sen päivän loppuun saakka, jona olet poiston tehnyt, jos ajoneuvossa on rekisterikilvet kiinni eikä sen vakuutus ole päättynyt. Voit myös siirtää liikennekäytöstä poistamasi ajoneuvon suorinta reittiä ennalta varaamaasi määräaikaiskatsastukseen ja sieltä korjaukseen tai säilytykseen, jos ajoneuvossa on rekisterikilvet eikä sen vakuutus ole päättynyt.

Muissa tilanteissa liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon käyttäminen on kiellettyä. Käyttökielto koskee myös liikennekäytöstä poistettuna ostettua ajoneuvoa.

Sanktiot liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon väärinkäytöksistä

Liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa et saa käyttää liikenteessä kuin yllämainituissa poikkeustapauksissa.

Jos käytät ajoneuvoasi liikennekäytöstäpoiston aikana, poliisi voi ottaa ajoneuvosta rekisterikilvet ja mahdollisen rekisteröintitodistuksen pois. Ajoneuvolta voidaan maksuunpanna liikenteeseen käyttöajalta ajoneuvovero jälkiverotuksena sekä rangaistusluonteinen ajoneuvoveron lisävero. Lisäveron määrä on 12 kuukauden vero viisinkertaisena, kuitenkin aina vähintään 1 000 euroa. Lisävero on ajoneuvokohtainen ja maksamaton lisävero aiheuttaa ajoneuvolle käyttökiellon eräpäivän jälkeen.

Vakuuttamattomalta ajalta Liikennevakuutuskeskus perii vakuuttamattomuusmaksua.

Liikennekäytöstäpoisto ulkomaille

Voit tehdä ilmoituksen ajoneuvosi liikennekäytöstä poistosta ulkomaille tai Ahvenanmaalle silloin, kun ajoneuvosi on todistettavasti poistunut ulkomaille tai Ahvenanmaalle. Ilmoituksen voit tehdä rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla ulkomaisen rekisteröintitodistuksen tai Suomen Tullin poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen perusteella. Ajoneuvosi verokausi sekä liikennevakuutuksen voimassaolo katkeavat ulkomaille poiston yhteydessä.

Kun ajoneuvo on ensimmäistä kertaa rekisteröity toiseen ETA-valtioon, Trafin tulisi saada kyseisen valtion rekisteriviranomaiselta ilmoitus ajoneuvon rekisteröinnistä. Ilmoituksen perusteella ajoneuvolle tehdään liikenneasioiden rekisteriin liikennekäytöstä poisto ulkomaille. Mikäli Trafi ei saa edellä mainittua ilmoitusta, ajoneuvon omistaja tai haltija voi toimittaa Trafiin kopion ulkomaisesta rekisteröintitodistuksesta tai Suomen Tullin poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen. Trafissa voidaan tällöin tehdä liikennekäytöstäpoisto ulkomaille. 

 
 

 

Sivu päivitetty 05.09.2018