Museorekisteröinti
 

Museorekisteröinti

Museoajoneuvoksi voidaan rekisteröinti- tai muutoskatsastuksessa hyväksyä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entisöity asianmukaisesti. Lausunnon museoajoneuvokelpoisuudesta antaa valtakunnallinen rekisteröity museoajoneuvojärjestö.

Museoajoneuvon hyväksymisestä (rekisteröinti- tai muutoskatsastus) saat lisätietoa katsastustoimipaikoilta. Museoajoneuvolausunnon ja lisätietoa museoajoneuvoista saat museoajoneuvojärjestöiltä, esim. Suomen Automobiili – Historiallinen Klubi ry:ltä, FHRA ry:ltä ja Autohistoriallinen Seura ry:ltä.

Ajoneuvolaissa ei aseteta rajoituksia museoajoneuvojen käyttöajalle. Käyttöaikaa koskevat rajoitukset liittyvät ajoneuvon vakuutukseen ja niistä saa lisätietoja omasta vakuutusyhtiöstä.

Rekisterissä olevasta ajoneuvosta museoajoneuvo

Jos museorekisteröitävä ajoneuvo on jo rekisterissä, ajoneuvo tulee viedä muutoskatsastukseen. Katsastuksen yhteydessä vaaditaan rekisteröintitodistuksen lisäksi museoajoneuvolausunto.

Rekisteröimättömästä ajoneuvosta museoajoneuvo

Jos rekisteröimätön ajoneuvo rekisteröidään museoajoneuvoksi, ajoneuvo tulee ensin viedä rekisteröintikatsastukseen. Katsastuksen yhteydessä on esitettävä museoajoneuvolausunto.
Hyväksytyn rekisteröintikatsastuksen jälkeen asiakkaan tulee esittää seuraavat asiakirjat rekisteröinnin yhteydessä:

  • rekisteröintikatsastustodistus (josta selviää, että ajoneuvo on hyväksytty rekisteröintikatsastuksessa museoajoneuvoksi)
  • omistusoikeusselvitys
  • liikennevakuutus
  • Verohallinnon lupa rekisteröintiin (tulee liikenneasioiden rekisteriin sähköisesti), mikäli kyseessä on ulkomailta tuotu autoverollinen museoajoneuvo. Omistajaksi merkitään Verohallinnon ilmoittama verovelvollinen.

Ajoneuvon omistusoikeusselvityksen tulee pääsääntöisesti sisältää katkeamaton omistusoikeusketju viimeisestä rekisteriin merkitystä omistajasta lähtien. Ulkomailta maahantuodun autoverollisen museoajoneuvon omistajaksi merkitään Verohallinnon ilmoittama verovelvollinen. Autoverottoman museoajoneuvon omistusoikeusselvitys tarvitaan viimeisestä ulkomaisesta omistajasta lähtien.

Verohallinto on autoveroviranomainen ennen ensirekisteröintiä suoritettavassa autoverotuksessa. Ajoneuvon maahantuonnista vastaa Tulli.

Museoajoneuvolle voidaan myöntää museoajoneuvosarjaan kuuluva mustapohjainen museoauton tai museomoottoripyörän rekisterikilpi.

 

 
 

 

Sivu päivitetty 01.07.2018