Kuljettajantutkinto
 

Kuljettajantutkinto

Kuljettajantutkinnon tarkoituksena on varmistaa, että hallitset kuljettajaopetukseen sisältyvät asiat ja kykenet soveltamaan niitä sekä toimimaan liikenteessä vastuullisena kuljettajana.

Kuljettajantutkintoon pääsemisen edellytyksenä on, että täytät säädetyn ikävaatimuksen ja sinulla on voimassa oleva ajokorttilupa. Lisäksi edellytetään, että olet saanut tutkinnon luokkaa vastaavan kuljettajaopetuksen, jos haet kyseisen luokan ajo-oikeutta ensimmäistä kertaa. Kaikki ensimmäistä kertaa suoritettavat ajo-oikeusluokat eivät kuitenkaan edellytä kuljettajaopetusta (esim. T ja BE).

Poliisi voi määrätä sinut suorittamaan kuljettajantutkinnon uudelleen esim. liikennerikosten takia.

Kuljettajantutkinnon vastaanottaa Ajovarman palvelupiste.

Teoriakoe

Kuljettajantutkinnon teoriakokeen tarkoituksena on varmistaa, että tunnet liikennesäännöt ja määräykset. Hyväksytty teoriakoe on voimassa yhden vuoden. Opetusluvan hakijan teoriakoe on voimassa kolme vuotta.

Teoriakokeeseen voit osallistua kuukautta ennen säädetyn ikävaatimuksen täyttymistä, mikäli kuljettajantutkinnon suorittamiseksi vaaditaan myös käsittelykoe tai ajokoe.

Käsittelykoe

Kuljettajantutkinnon käsittelykokeella varmistetaan, että sinulla on riittävät ajoneuvon käsittelytaidot.

AM/120-luokan ajo-oikeuden saat hyväksytysti suoritetulla käsittelykokeella, ilman ajokoetta liikenteessä.

Ajokoe

Kuljettajantutkinnon ajokokeella varmistetaan, että olet saavuttanut opetussuunnitelmassa määritellyt kuljettajaopetuksen tavoitteet ja että kykenet toimimaan turvallisesti ja sujuvasti liikenteessä.

Ajokokeeseen osallistuaksesi sinulla tulee olla suoritettavaa luokkaa vastaava vähimmäisopetus saatuna, teoriakoe suoritettuna sekä käsittelykoe suoritettuna, jos se vaaditaan kyseisen luokan ajo-oikeuden saamiseksi.

Ajanvaraus tutkintoon

Trafin palveluntuottaja Ajovarma Oy

 

Lisätietoa

Maksut

Oikaisuvaatimus

 

 

 
 

 

Sivu päivitetty 22.02.2018