Kuorma-auton ajokortti
 

Kuorma-auton ajokortti

Kuorma-auton kuljettamiseen tarvitset C-luokan ajokortin ja yhdistelmän kuljettamiseen CE-luokan ajokortin. Näiden korttien ikäraja on pääsääntöisesti 21 vuotta. Sinun on kuitenkin mahdollista saada C- tai CE-luokan ajo-oikeus jo 18-vuotiaana, jos tarvitset kuorma-autoa työssäsi. Silloin sinun tulee suorittaa kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyyskoulutus.

Pienempien kuorma-autojen kuljettamiseen oikeuttavien C1- ja C1E-luokkien ajokortin ikäraja on 18 vuotta. C1E-luokan saamiseksi sinun tulee suorittaa myös B-luokan harjoittelu- ja syventävän vaiheen opetus.

C-luokkien ajokortit myönnetään 5 vuodeksi kerrallaan.

Kuljettajaopetus

Kuljettajaopetuksen voit suorittaa autokoulussa, ammatillisessa koulutuksessa tai opetusluvalla.

Jos osallistut kuorma-auton ajo-opetukseen ammatillisessa oppilaitoksessa, sinun tulee olla vähintään 16-vuotias ennen kuljettajaopetuksen aloittamista. Ajo-opetusta liikenteessä sinulle voidaan antaa vasta kun olet täyttänyt 17 vuotta.

Ajoneuvoyhdistelmän eli C1E- tai CE-luokan ajo-opetusta sinulle voidaan antaa vasta, kun sinulla on C1- tai C-luokan ajo-oikeus.

Kuljettajantutkinto

Opetuksen suorittamisen jälkeen sinun tulee osallistua kuljettajantutkintoon. Tutkintoon osallistumisen edellytyksenä on voimassa oleva ajokorttilupa. Lupaa voit hakea Trafin palveluntuottaja Ajovarman palvelupisteestä. Myös tutkintoon voit varata ajan Ajovarmasta.

Kuljettajantutkinto sisältää C1- ja C-luokissa teoriakokeen ja ajokokeen liikenteessä. C1E- ja CE-luokissa tutkinto sisältää lisäksi käsittelykokeen, jonka suoritat ennen ajokoetta.

Ajokokeen vastaanottajan tekemästä päätöksestä voi hakea oikaisua Liikenteen turvallisuusvirastolta. Oikaisuvaatimuksen käsittely on maksullinen 50€ ja valtion maksuperustelain mukaan ulosottokelpoinen ilman eri päätöstä. Ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen löytyy asiakkaan sähköpostiin lähetettävän palautteen liitteestä.

Ajokortti kotiin

Kuljettajantutkinnon vastaanottaja kirjoittaa sinulle hyväksytyn ajokokeen jälkeen todistuksen, jolla voit ajaa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin kolmen viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta.

Ikääntyneille ajokortti 2 vuodeksi

Kuorma-auton ajokortin voimassaolo päättyy viimeistään täyttäessäsi 70 vuotta. Sen jälkeen ajokortti myönnetään enintään 2 vuodeksi kerrallaan.

Uusi ajokortti myönnetään enintään 2 vuodeksi kerrallaan myös silloin, jos ajokorttia hakiessasi olet jo täyttänyt 68 vuotta tai täytät 68 vuotta ennen kuin ajokorttisi vanhenee.

Ajokortti voidaan myöntää myös 2 vuotta lyhyemmäksi ajaksi, jos terveytesi ei ole riittävän hyvä ajokortin terveysvaatimusten kannalta.

 

Ammattipätevyys

Kaikilta ammattimaisessa liikenteessä toimivilta kuorma-auton kuljettajilta vaaditaan kuorma-auton kuljettajan ammattipätevyys.

Perustason ammattipätevyyttä ei tarvitse suorittaa erikseen, jos opiskelee ammattitutkintoa, jonka kautta saa ammattipätevyyden.

 
 
 

 

Sivu päivitetty 14.07.2017