Linja-auton ajokortti
 

Linja-auton ajokortti

Linja-auton kuljettamiseen tarvitset D-luokan ajokortin ja yhdistelmän kuljettamiseen DE-luokan ajokortin. Näiden korttien ikäraja on pääsääntöisesti 24 vuotta.

Pienempien linja-autojen kuljettamiseen oikeuttavien D1- ja D1E-luokkien ajokorttien ikäraja on 21 vuotta.

D-luokkien ajokortit myönnetään 5 vuodeksi kerrallaan.

Ammattimaisessa liikenteessä toimivalta linja-auton kuljettajalta vaaditaan linja-auton kuljettajan ammattipätevyys.

Poikkeavat ikävaatimukset

Voit saada D- tai DE-luokan ajo-oikeuden

  • 23-vuotiaana, jos olet suorittanut nopeutetun (140 h) linja-auton kuljettajan perustason ammattipätevyyskoulutuksen;
  • 21-vuotiaana, jos olet suorittanut normaalipituisen (280 h) linja-auton kuljettajan perustason ammattipätevyyskoulutuksen;
  • 21-vuotiaana, jos kuljetat linja-autoa vain paikallisliikenteessä säännöllisellä, enintään 50 km pituisella reitillä suoritettuasi nopeutetun (140 h) linja-auton kuljettajan perustason ammattipätevyyskoulutuksen;
  • 18-vuotiaana, voit saada D-luokan ajo-oikeuden, jos olet suorittanut linja-autonkuljettajan ammatillisen perustutkinnon ja linja-autonkuljettajan perustason ammattipätevyyskoulutuksen.

Kuljettajaopetus

Kuljettajaopetuksen voit suorittaa autokoulussa, ammatillisessa koulutuksessa tai opetusluvalla.

Osallistuaksesi linja-auton kuljettajaopetukseen sinulla tulee olla B-luokan ajokortti sekä B-luokan harjoittelu- ja syventävän vaiheen opetus suoritettuna.

Ajoneuvoyhdistelmän eli D1E- tai DE-luokan ajo-opetusta sinulle voidaan antaa vasta, kun sinulla on D1- tai D-luokan ajo-oikeus.

Kuljettajantutkinto

Opetuksen suorittamisen jälkeen sinun tulee osallistua kuljettajantutkintoon. Tutkintoon osallistumisen edellytyksenä on voimassa oleva ajokorttilupa. Lupaa voit hakea Trafin palveluntuottaja Ajovarman palvelupisteestä. Myös tutkintoon voit varata ajan Ajovarmasta.

Kuljettajantutkinto sisältää D1- ja D-luokissa teoriakokeen ja ajokokeen liikenteessä. D1E- ja DE-luokissa tutkinto sisältää lisäksi käsittelykokeen, jonka suoritat ennen ajokoetta.

Ajokokeen vastaanottajan tekemästä päätöksestä voi hakea oikaisua Liikenteen turvallisuusvirastolta. Oikaisuvaatimuksen käsittely on maksullinen 50€ ja valtion maksuperustelain mukaan ulosottokelpoinen ilman eri päätöstä. Ohje oikaisuvaatimuksen tekemiseen löytyy asiakkaan sähköpostiin lähetettävän palautteen liitteestä.

Ajokortti kotiin

Kuljettajantutkinnon vastaanottaja kirjoittaa sinulle hyväksytyn ajokokeen jälkeen todistuksen, jolla voit ajaa kuuden kuukauden ajan Manner-Suomessa. Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin kolmen viikon kuluessa ajokokeen suorittamisesta.

Ikääntyneille ajokortti 2 vuodeksi

Linja-auton ajokortin voimassaolo päättyy viimeistään täyttäessäsi 70 vuotta. Sen jälkeen ajokortti myönnetään enintään 2 vuodeksi kerrallaan.

Uusi ajokortti myönnetään enintään 2 vuodeksi kerrallaan myös silloin, jos ajokorttia hakiessasi olet jo täyttänyt 68 vuotta tai täytät 68 vuotta ennen kuin ajokorttisi vanhenee.

Ajokortti voidaan myöntää myös 2 vuotta lyhyemmäksi ajaksi, jos terveytesi ei ole riittävän hyvä ajokortin terveysvaatimusten kannalta.

 

Ammattipätevyys

Kaikilta ammattimaisessa liikenteessä toimivilta linja-auton kuljettajilta vaaditaan linja-auton kuljettajan ammattipätevyys.

 
 
 

 

Sivu päivitetty 14.07.2017