Moottoripyöräluokan ajokortin korottaminen
 

Moottoripyörän ajokorttiluokan korottaminen

A1-luokan ajokortin voi korottaa A2-luokan ajokorttiin aikaisintaan 18-vuotiaana ja A2-luokan ajokortin A-luokkaan aikaisintaan 20-vuotiaana. Jos sinulla ei ole ollut aikaisemmin A2-luokan ajokorttia, voit saada A-luokan ajokortin kuitenkin vasta 24-vuotiaana.

Moottoripyörän ajokortin voi korottaa isompaan moottoripyöräluokkaan

  • kuljettajaopetuksella tai
  • kuljettajaopetuksella ja suorittamalla kuljettajantutkinnon.

A1-luokan korottaminen

Korottaessasi pelkällä kuljettajaopetuksella A1-luokan A2-luokkaan edellytyksinä ovat

  • 18 vuoden ikä,
  • 2 vuotta ajokokemusta A1-luokan moottoripyörällä ja
  • kuljettajaopetuksen suorittaminen (yhteensä 7 tuntia, josta 2 tuntia teoriaopetusta ja 5 tuntia ajo-opetusta, josta 4 tuntia liikenteessä).

Saat kuljettajaopetuksesta opetustodistuksen autokoulusta, ja se tulee toimittaa Ajovarman palvelupisteeseen ajokorttilupahakemuksen liitteeksi.

Jos haluat saada A2-luokan ajokortin jo ennen 2 vuoden ajokokemuksen täyttymistä, sinun tulee suorittaa kuljettajaopetuksen lisäksi kuljettajantutkinto (teoria-, käsittely- ja ajokoe). 18 vuoden vähimmäisiän tulee tällöinkin täyttyä.

Mikäli sinulla on A1-luokan ajokortti ja haluat korottaa suoraan A-luokkaan, tulee sinun saada vaadittu kuljettajaopetus ja suorittaa kuljettajatutkinto. Ikävaatimus on tällöin 24 vuotta.

A2-luokan korottaminen

Korottaessasi pelkällä kuljettajaopetuksella A2-luokan A-luokkaan edellytyksinä ovat

  • 20 vuoden ikä,
  • 2 vuotta ajokokemusta A2-luokan moottoripyörällä ja
  • kuljettajaopetuksen suorittaminen (yhteensä 7 tuntia, josta 2 tuntia teoriaopetusta ja 5 tuntia ajo-opetusta, josta 4 tuntia liikenteessä).

Saat kuljettajaopetuksesta opetustodistuksen autokoulusta ja se tulee toimittaa Ajovarman palvelupisteeseen ajokorttilupahakemuksen liitteeksi.

Voit saada A-luokan ajokortin myös ilman erillistä ajokokemusta suorittamalla kuljettajaopetuksen lisäksi kuljettajantutkinnon. Ikävaatimus on tällöin 24 vuotta.

Harjoituslupa

Trafi voi myöntää harjoitusluvan moottoripyörällä ajamisen harjoitteluun liikenteessä. Lupa voidaan myöntää, jos ajokorttiluokan korottamiseksi suoritetaan kuljettajantutkinto. Harjoittelu tapahtuu itsenäisesti ilman ajo-opettajaa. Lue harjoitusluvasta lisää täältä.

 

Ajokortin korottaminen

Voit hakea uusia ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, LT, A1, A2, A, B, BE) ajokortttiluokkia Trafin sähköisessä asiointipalvelussa.

Palvelun käyttö edellyttää, että sinulla on jo ainakin yksi ryhmän 1 ajokorttiluokka ja että korottamista varten ei tarvitse toimittaa liitteitä(lääkärinlausunto, huoltajien suostumus, opetustodistus). Lue korotuspalvelun käytön edellytyksistä tarkemmin siirymällä sähköiseen asiointipalveluun.

Jos ajokortin korottamisen yhteydessä tulee toimittaa liitteitä tai haluat korottaa ajokorttiluokkaasi ryhmän 2 ajo-oikeudella, korottaminen tulee tehdä Ajovarmassa.

 

Asiontipalvelut

Todistus ajo-oikeuden korottamisesta A1- ja A2-luokissa kuljettajakoulutuksella (autokouluille ja niille opetuslupaopettajille, joilla on liikenneopettajalupa) 

 
 
 

 

Sivu päivitetty 21.09.2017