Katsastusajankohdat ajoneuvoluokittain
 

Katsastusajankohdat ajoneuvoluokittain 20.5.2018 alkaen

Ajoneuvot siirtyvät uuden sääntelyn mukaisiin käytäntöihin (Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta 1245/2002), kun ne on ensimmäisen kerran katsastettu uuden sääntelyn aikana. Ensimmäinen katsastus 20.5.2018 alkaen määräytyy siis vielä vanhan sääntelyn mukaisesti.  

Henkilöautot (M1-luokka), pakettiautot (N1-luokka), erikoisautot (kokonaismassa enintään 3,5 tonnia) ja raskaat nelipyörät (L7e-luokka)

Katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään 4 vuoden kuluttua ajoneuvon käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen viimeistään 2 vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta.

Kun käyttöönottoajankohdasta on kulunut yli 10 vuotta, on ajoneuvo katsastettava vuosittain (viimeistään vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta).

Huom! Jos ajoneuvo katsastetaan 8 - 9 vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä, esim. 8 v 5 kk ikäisenä, seuraava katsastus on suoritettava kuitenkin viimeistään 10 v 0 kk ikäisenä. Jos ajoneuvo katsastetaan yli 9 vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä, seuraava katsastus on suoritettava viimeistään vuoden kuluttua.

Luvanvaraiseen taksiliikenteeseen käytettävät henkilöautot (M1-luokka), pakettiautot (N1-luokka), kevyet nelipyörät (L6e-luokka) ja raskaat nelipyörät (L7e-luokka)

Katsastettava viimeistään vuoden kuluttua käyttöönotosta. Sen jälkeen viimeistään vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta.

Jos käyttöönotosta tai viimeisestä katsastuksesta on kuitenkin kulunut yli vuosi ennen luvanvaraisen liikenteen aloittamista, ajoneuvo on katsastettava ennen luvanvaraisen liikenteen aloittamista.

Kevyet nelipyörät (L6e-luokka)

Katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään 3 vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Seuraavan kerran viimeistään 2 vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta. Sen jälkeen vuosittain (viimeistään vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta).

Huom! Jos ajoneuvo katsastetaan 3 - 4 vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä, esim. 3 v 4 kk ikäisenä, seuraava katsastus on suoritettava kuitenkin viimeistään 5 v 0 kk ikäisenä. Jos ajoneuvo katsastetaan yli 4 vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä, seuraava katsastus on suoritettava viimeistään vuoden kuluttua.

O2-luokan perävaunut

Katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään kalenterivuoden loppuun mennessä sinä vuonna, jolloin käyttöönottopäivästä on kulunut 2 vuotta.
Sen jälkeen 2 vuoden välein (kalenterivuoden loppuun mennessä).

Linja- ja kuorma-autot (M2-, M3-, N2- ja N3-luokka), O3- ja O4-luokan perävaunut, erikoisautot (kokonaismassa yli 3,5 tonnia) ja sairasautot

Katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään vuoden kuluttua ajoneuvon käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen vuosittain (viimeistään vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta).

Luvanvaraiseen tavaraliikenteeseen käytettävät T1b-, T2b- ja T3b-luokan traktorit (nopeus > 60 km/h)

Katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään 4 vuoden kuluttua ajoneuvon käyttöönottopäivästä.

Sen jälkeen viimeistään 2 vuoden kuluttua edellisestä katsastuksesta.

1.1.1960 tai sen jälkeen käyttöön otetut katsastusvelvolliseen ajoneuvoluokkaan kuuluvat museoajoneuvot

Katsastettava 2 vuoden välein kesäkuun loppuun mennessä.

Ennen 1.1.1960 käyttöön otetut katsastusvelvolliseen ajoneuvoluokkaan kuuluvat museoajoneuvot

 Katsastettava 4 vuoden välein kesäkuun loppuun mennessä.

Hinattava laite

Ajoneuvoa ei tarvitse määräaikaiskatsastaa.

Katsastusaika kateissa?

Helpoiten tarkistat seuraavan katsastuksen ajankohdan Trafin sähköisestä palvelusta.

 

Katsastusajankohdan siirtäminen

Ajoneuvon seuraava katsastuspäivä määräytyy edellisen katsastuksen (paitsi O2-luokan perävaunuilla ja museoajoneuvoilla).

Katsastusajankohdan voi siirtää katsastuttamalla ajoneuvon siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerran tuoda katsastettavaksi.

Seuraavan katsastuksen ajankohta ei kuitenkaan muutu, jos katsastus suoritetaan katsastusaikavälin päättymispäivänä tai sitä edeltävän 30 päivän aikana.

  • Esim. 10-vuotiaan auton katsastusaikaväli on 4.6.–4.10.2018.

Jos auto hyväksytään katsastuksessa 4.9.–4.10.2018 välisenä aikana, sen katsastusajankohta säilyy ennallaan (seuraava katsastus on tehtävä 4.10.2019 mennessä).

Jos auto hyväksytään katsastuksessa 20.8.2018, sen seuraava katsastusajankohta siirtyy (seuraava katsastus on tehtävä 20.8.2019 mennessä).

 
 
 

 

Sivu päivitetty 26.07.2018