Ajokorttilupa
 

Ajokorttilupa

Trafi voi myöntää sinulle ajokorttiluvan, jos

 • täytät ajokorttiluvan ikä- ja terveysvaatimukset
 • asut vakinaisesti Suomessa tai opiskelet Suomessa ja opiskelusi on jatkunut vähintään 6 kuukautta
 • et ole ajokiellossa tai väliaikaisessa ajokiellossa Suomessa etkä muussa EU- tai ETA-valtiossa.

Moottoripyöräluokkien korotuksissa opetuksella sinun tulee esittää opetustodistus hakiessasi ajokorttilupaa.

Puolustusvoimissa suoritetun kuljettajantutkinnon perusteella voit hakea ajo-oikeuteesi korotusta ilman tutkintoa. Sinun tulee toimittaa ajokorttilupahakemuksen liitteenä puolustusvoimien tutkintotodistus, joka on annettu enintään 3 vuotta aikaisemmin. Lääkärinlausunto ajokyvystä tarvitaan hakemuksen liitteeksi vain, jos toimitettava tutkintotodistus on annettu yli 2 vuotta sitten.

Ajokorttilupa liittyy myös ajokortin uudistamiseen ja ulkomaisen ajokortin vaihtamiseen suomalaiseksi.

Ajokorttilupa on voimassa 2 vuotta.

Ajokorttiluvan hakeminen

Ajovarma

Ajokorttilupahakemuksesi vastaanottaa  Ajovarman palvelupiste.

 

Hakiessasi ajokorttilupaa ota mukaasi

 • enintään 5 vuotta vanha nuorison terveystodistus tai enintään 6 kuukautta vanha lääkärinlausunto ajokyvystä
 • nykyinen ajokorttisi (jos sinulle ei ole aiemmin myönnetty ajokorttia, ota mukaasi passi tai kuvallinen henkilökortti henkilöllisyytesi todistamiseksi)
 • virallisten huoltajiesi suostumus, jos olet alle 18-vuotias ja haet lupaa mopon, mopoauton, traktorin, liikennetraktorin, tai kevytmoottoripyörän ajokorttia varten (huoltajien tiedot tarkistetaan hakemuksen käsittelyn yhteydessä väestötietojärjestelmästä).
 • 2 passikuvaa (Jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti, et tarvitse uusia passikuvia ajokorttia varten. Et tarvitse kuvia myöskään, jos olet toimittanut valokuvat ajo-, kuljettaja- tai ammattipätevyyskorttia tai ADR- tai taksinkuljettajan ajolupaa varten vuonna 2013 tai sen jälkeen)

Jos sinulla on voimassaoleva passi tai henkilöllisyystodistus, et tarvitse passikuvia ajokorttia varten. Kuvat löytyvät jo Trafin järjestelmästä.

HUOM! Hakiessasi ajokorttilupaa tarvitset lääkärinlausunnon vain siinä tapauksessa, että sinulla ei jo ole voimassaolevaa ajo-oikeutta tai haluat korottaa ryhmän 1 (AM120, AM121, T, A1, A2, A, B, BE, LT) ajo-oikeutesi ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1E D ja DE) ajo-oikeudeksi.

Mikäli sinulla jo on ajokortti ja haluat korottaa ajo-oikeuttasi saman ryhmän sisällä, et tarvitse lääkärinlausuntoa.

Lääkärinlausunnon toimittamisesta ajokortin uudistamisen yhteydessä voit lukea täältä

Hakemukset

 

Ajokortin korottaminen

 • Voit hakea uusia ryhmän 1 (AM120, AM121, T, LT, A1, A2, A, B, BE) ajokortttiluokkia Trafin sähköisessä asiointipalvelussa.
 • Palvelun käyttö edellyttää, että sinulla on jo ainakin yksi ryhmän 1 ajokorttiluokka ja että korottamista varten ei tarvitse toimittaa liitteitä(lääkärinlausunto, huoltajien suostumus, opetustodistus). Lue palvelunkäytön edellytyksistä tarkemmmin siirymällä palveluun.
 • Jos ajokortin korottamisen yhteydessä tulee toimittaa liitteitä tai haluat korottaa ajokorttiluokkaasi ryhmän 2 ajo-oikeudella, korottaminen tulee tehdä Ajovarmassa.
 

Asiointipalvelut

 
 
 

 

Sivu päivitetty 24.08.2017