Minulla on ajokortti
 

Minulla on ajokortti

Näillä sivuilla kerrotaan, mitä ajoneuvoja saat ajaa ajokortillasi, ajokorttisi voimassaolosta, uudistamisesta sekä mahdollisista ehdoista ja rajoituksista. Sivuilta saat ohjeet myös ajokortin kaksoiskappaleen hankkimiseen, jos ajokorttisi on esimerkiksi kadonnut tai anastettu tai nimesi on muuttunut.

Sivuilla kerrotaan myös muistutuskirjeistä, joita Trafi lähettää toistuvista liikennerikkomuksista. Kuljettajien liikennekäyttäytymisen ja ajoterveyden valvonta kuuluu poliisin toimivaltaan. Sivuilta saat tietoa myös alkoholirattijuopumukseen liittyvän alkolukkoajokortin hankkimisesta sekä terveysperusteisesta alkolukkoajokortista.

Lisäksi sivuilla on kerrottu kansainvälisen ajokortin hankkimisesta sekä ulkomaisen ajokortin kelpoisuudesta Suomessa ja sen vaihtamisesta suomalaiseen ajokorttiin.

Kevyet sähköajoneuvot

1.1.2016 lähtien kevyistä sähköajoneuvoista ja kävelyä avustavista laitteista tuli laillisia kulkuvälineitä tieliikenteessä (LVM:n tiedote).

  • Jalankulkua avustava tai korvaava laite tai kevyt sähköajoneuvo: säädöksillä ei ole asetettu ajokorttivaatimuksia. Turvallista käyttöä varten tulee kuitenkin huomioida valmistajan laitteen käyttäjälle mahdollisesti asettamat ikä-, paino- tai pituusrajoitukset.
  • L1e-A-luokan moottorilla varustettu polkupyörä (maksiminopeus 25 km/h): ei ajokorttivaatimusta.
  • L1e-B-luokan mopo (rakenteellinen nopeus enintään 25 km/h): ei ajokorttivaatimusta; ikäraja 15 vuotta.
  • L1e-B-luokan polkupyörä (nopeus yli 25 km/h, mutta alle 45 km/h): mopokortti tai ilman mopokorttia henkilö, joka on ennen 1.1.2000 täyttänyt 15 vuotta. Kaikki muut ajokortit paitsi AM/121- (mopoauto), T- ja LT-kortti sisältävät mopokortin ajo-oikeuden.

Hakemukset ja neuvonta

Trafin palveluntuottaja Ajovarma Oy

 

Valvonta

Poliisi

 
 
 

 

Sivu päivitetty 23.08.2017