Ajokortin uudistaminen
 

Ajokortin uudistaminen

Kun ajokortin voimassaoloaika on päättymässä, ajokortti tulee uudistaa. Ajokortin voi uudistaa aikaisintaan 6 kuukautta ennen ajokortin viimeistä voimassaolopäivää. Uudistamisen voi tehdä joko Trafin sähköisessä asiointipalvelussa tai Ajovarmassa.

Uudistaessasi ajokorttisi (ajo-oikeutesi) aikaisintaan 6 kuukautta ennen sen voimassaoloajan päättymistä, saat uuden ajokortin (ajo-oikeutesi) voimaan heti uudistamispäivästä ja se on voimassa 2, 5 tai 15 vuotta aiemman ajo-oikeutesi päättymisestä.

Määräaikaisen ajokortin uudistamiseen ei pääsääntöisesti liity autokouluopetusta tai kuljettajantutkintoa. Hakemuksen liitteenä

tarvittaessa toimitettavassa lääkärinlausunnossa voidaan kuitenkin edellyttää ajokokeen tai ajonäytteen antamista Ajovarman tutkinnon vastaanottajalle ennen ajokortin uudistamista.

Huom! Sinun tulee kuitenkin suorittaa kuljettajantutkinto uudelleen, jos ryhmän 1 (henkilöauto, mopo, moottoripyörä. traktori) ajokorttisi voimassaolon päättymisestä on kulunut yli kaksi vuotta tai ryhmän 2 (kuorma- tai linja-auto) ajokortin päättymisestä on kulunut yli vuosi tullessasi uudistamaan sitä.

Trafi muistuttaa

Trafi lähettää sinulle ilmoituskirjeen noin 4 kuukautta ennen ajokorttisi voimassaolon päättymistä. Kirjeessä on ohjeet siitä, kuinka sinun tulee menetellä halutessasi uudistaa ajokorttisi.

Kirjeen mukana Trafi lähettää esitietolomakkeen mahdollista lääkärikäyntiä varten. Kaikkien yli 45-vuotiaiden ryhmän 2 ajo-oikeuden haltiijoiden ja kaikkien yli 70-vuotiaiden ryhmän 1 ajo-oikeuden haltijoiden tulee toimittaa lääkärinlausunto uudistamisen yhteydessä. Täytä esitietolomake ennen mahdollista lääkärikäyntiä.

Trafi muistuttaa sinua tekstiviestillä 2 kuukautta ennen ajokortin voimassaolon päättymistä, jos et ole vielä uudistanut ajokorttiasi siihen mennessä.

Tekstiviesti lähetetään niille asiakkaille, joiden puhelinnumero on Trafin tiedossa.

Ajokortin uudistaminen
Trafin sähköisessä asiointipalvelussa

Voit uudistaa ajokorttisi asiointipalvelussa, jos

 • olet alle 44,5-vuotias ja
 • sinulla on ryhmän 2 (vähintään yksi ajokorttiluokista C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) ajokortti, jonka olet saanut 19.1.2013 jälkeen.

Palvelun käyttö edellyttää lisäksi, että viranomaisrekisterissä on käytettävissä sähköisessä muodossa oleva ajantasainen valokuva ja nimikirjoitusnäyte. Lisäksi hakijan vakituisen asuinkunnan tulee olla Manner-Suomessa. Muista palvelunkäytön edellytyksistä voit lukea siirtymällä sähköiseen asiointipalveluun.

Jos palvelun käyttö ei ole yllä mainittujen edellytysten perusteella sinulle mahdollista, voit uudistaa ajokorttisi Ajovarmassa.

Ajokortin uudistaminen Ajovarmassa

Uudistaessasi ajokorttia Ajovarman palvelupisteessä ota mukaasi:

 • aikaisempi ajokorttisi;
 • 2 passivalokuvaa (et tarvitse uusia kuvia, jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti tai olet toimittanut valokuvat vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten);

enintään 6 kuukautta vanha lääkärinlausunto tai laajennettu lääkärinlausunto, mikäli se on tarpeen.

 

Lääkärinlausunto vai laajennettu lääkärinlausunto?

Uudistaessasi ryhmän 1(AM, A1, A2, A, B, BE, T, LT) ajokorttia Ajovarmassa tarvitset  

 tavallisen lääkärinlausunnon, jos 

 • uudistettavan eli nykyisen ajokorttisi voimassaolo on päättynyt;
 • täytät 70 vuotta ennen uudistettavan eli nykyisen ajokortin voimassaolon päättymistä (esim. jos uudistettavan ajokortin viimeinen voimassaolopäivä on 70-vuotissyntymäpäiväsi, sinun tulee liittää lääkärintodistus uudistamishakemukseen, vaikka et vielä hakemuksen jättöhetkellä olisi täyttänyt 70 vuotta).
 

laajennetun lääkärinlausunnon, jos 

 • Olet täyttänyt 70 vuotta ennen kuin jätä uudistamista koskevan hakemuksen Ajovarmalle;
 

 

Uudistaessasi ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) ajokorttia Ajovarmassa tarvitset

tavallisen lääkärinlausunnon, jos

 • uudistettavan eli nykyisen ajokorttisi voimassaolo on päättynyt;
 • olet jo täyttänyt 45 vuotta tai täytät 45 vuotta ennen uudistettavan ajokortin voimassaoloajan päättymistä (jos uudistettavan ajokorttisi viimeinen voimassaolopäivä on 45-vuotissyntymäpäiväsi tai tätä myöhempi päivä, sinun tulee liittää lääkärinlausunto uudistamishakemukseen)
 

laajennetun lääkärinlausunnon, jos

 • olet täyttänyt 68 vuotta ennen kuin käyt lääkärissä ajokortin uudistamista varten;
 • olet täyttänyt 68 vuotta tai täytät 68 vuotta ennen uudistettavan eli nykyisen ajokortin voimassaolon päättymistä (uudistettavan ajokortin viimeinen voimassaolopäivä on 68-vuotissyntymäpäiväsi tai tätä myöhempi päivä)
 

Iäkkäille henkilöille tehtävässä laajennetussa lääkärintarkastuksessa huomioidaan Ikääntymisen, sairauksien ja mahdollisten lääkitysten vaikutukset ajoterveyteen. Havainnointia voidaan selvittää erilaisilla testeillä kuten esimerkiksi kellotaulutehtävällä.

Säädökset

Ajokorttilaki (386/2011)

Ajokorttidirektiivi (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/126/EY, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, ajokorteista)

 

Ajokorttiryhmät

Ryhmä 1: Luokat AM120, AM121, A1, A2, A, B, BE, T ja LT

Ryhmä 2: Luokat C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, ja DE

 
 
 

 

Sivu päivitetty 23.01.2018