• FI

  • FI

Erityiskilpi
 

Erotu joukosta erityiskilvellä

Trafi voi hakemuksesta myöntää ajoneuvoon erityiskilven, jonka rekisteritunnuksen voit itse valita.

Vapaita rekisteritunnuksia voit tiedustella Trafin palvelunumerosta 029 534 5110 (pvm/mpm).

Erityiskilven hakeminen

Erityiskilpeä voit hakea sähköisellä erityiskilpihakemuslomakkeella. Sähköistä hakemuslomaketta ei tulosteta, vaan se lähetetään Trafiin sähköisesti.

Jos et pysty hyödyntämään sähköistä erityiskilpihakemuslomaketta, voit tilata hakemuslomakkeen Trafin palvelunumerosta 029 534 5110 ja toimittaa hakemuksen sähköpostitse osoitteeseen kilvet (at) trafi.fi, faksitse numeroon 029 534 5606 tai postitse hakemuslomakkeessa olevaan osoitteeseen.

Ennen erityiskilpipäätöksen antamista ja rekisterikilpien tilaamista tulee erityiskilpihakemuksessa olla yksilöidyt tiedot ajoneuvosta, johon rekisterikilvet kiinnitetään. Hakemusta voit tarvittaessa täydentää puhelimitse 029 534 5110 tai sähköpostitse kilvet (at) trafi.fi. Täydennystä odottava hakemus on voimassa Trafissa kolme kuukautta. Erityiskilpipäätös tehdään, kun hakemuksen tiedot ovat täydelliset. Päätöksen yhteydessä tilataan rekisterikilvet.

Erityiskilpipäätöksen lunastaminen

Jos toimitat erityiskilpihakemuksen Trafiin sähköisesti, voit hakemuksessa valita joko sähköisen tai paperisen erityiskilpipäätöksen.

Sähköisen erityiskilpipäätöksen voit vastaanottaa ainoastaan, jos käytössäsi on sähköpostiosoite ja voimassa olevat henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset. Tällöin sähköpostiisi lähetetään linkki, jonka kautta voit lunastaa sähköisen päätöksen verkkopankkitunnuksillasi lomakepalvelusta.

Paperinen erityiskilpipäätös lähetetään sinulle postiennakolla.

Erityiskilpipäätöksestä peritään 900 euron maksu. Lunastamatta jätetystä päätöksestä voidaan periä maksu ulosottoteitse ilman eri päätöstä.

Erityiskilpien rekisteröinti

Maksettua erityiskilpipäätöstä vastaan voit tehdä rekisteröinnin ja vastaanottaa rekisterikilvet hakemuksessa ilmoittamallasi katsastustoimipaikalla. Katsastustoimipaikka perii maksun rekisteröinnistä ja rekisterikilvistä. Ajoneuvo on rekisteröitävä erityiskilville kolmen kuukauden kuluessa erityiskilpipäätöksen tekemisestä.

Erityiskilpipäätös on ajoneuvokohtainen. Jos haluat siirtää myönnetyt erityiskilvet toiseen ajoneuvoon, sinun pitää hakea uusi erityiskilpipäätös.

Erityiskilven rekisteritunnukseen liittyvät rajoitukset

Erityiskilpeen haettava rekisteritunnus ei saa sisältää hyvän tavan tai yleisen järjestyksen vastaisia ilmaisuja. Muita erityiskilven rekisteritunnukseen liittyviä rajoituksia ovat seuraavat:

  • Auton rekisterikilvessä voi olla joko 2–3 kirjainta ja enintään kolminumeroinen luku.
  • Moottoripyörän ja mopon erityiskilvessä voi olla joko 2 tai 3 kirjainta ja enintään kolminumeroinen luku, tai toisinpäin.
  • Perävaunun erityiskilpi alkaa aina P-, W- tai D -kirjaimella.
  • CD-kirjainyhdistelmä on vain diplomaattiautoille.
  • Nolla ei voi olla numero-osan alussa eikä ainoana numerona.
  • Kirjainten W, Q, Å, Ä ja Ö käytössä on rajoituksia muiden ajoneuvojen kuin autojen rekisteritunnuksissa.

Mustapohjaiset rekisterikilvet voidaan antaa joko

  • museoajoneuvolle tai ajoneuvolle, jossa on ollut aikaisemmin tällaiset kilvet
  • ulkomailta tuodulle ajoneuvolle, joka on otettu käyttöön ennen vuotta 1972.

Asiointipalvelut

 

Yhteystiedot

Rekisterikilpiasiat
Puhelin 029 534 5110 (pvm/mpm)
Faksi 029 534 5606

 
 
 
Sivu päivitetty 16.11.2015