• FI

  • FI

Sähköinen rekisteröinti
 

Ajoneuvojen sähköinen rekisteröinti

16.11.2015 alkaen ajoneuvon omistajanvaihdoksen on voinut tehdä Trafin sähköisissä palveluissa, jos ajoneuvolle on ostettu vakuutus etukäteen. Vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa omistajanvaihdoksen voi tehdä samalla, kun ajoneuvolle ostaa vakuutuksen. Yhtiöt ottavat palvelut käyttöön loppuvuoden ja ensi vuoden aikana. Palvelun saatavuutta voi tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä.

Sähköinen rekisteröinti ei poista mahdollisuutta henkilökohtaiseen asiointiin. Rekisteröinnin voi hoitaa myös tuttuun tapaan rekisteröintejä vastaanottavassa vakuutusyhtiössä, katsastustoimipaikalla tai muulla taholla, joka toimii Trafin rekisteröintikumppanina. Myös yhä useampi autoliike voi hoitaa jatkossa rekisteröinnin auton oston yhteydessä.

Sähköinen varmenne korvaa rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan

Ajoneuvon sähköisen varmenteen eli rekisteröintitodistuksen korvaavan turvakoodin ansiosta omistajan vaihdon rekisteröinnin yhteydessä ei tarvitse enää esittää mitään asiakirjoja. Käytännössä myyjä hakee Trafin sähköisen asionnin kautta ajoneuvolle varmenteen ja luovuttaa varmenteen ostajalle. Tämän jälkeen ostaja rekisteröi ajoneuvon sähköisessä palvelussa varmenteen avulla.

Liikennekäytöstä poisto ja liikennekäyttöön otto laajentui kaikkiin ajoneuvoluokkiin

Tilapäinen liikennekäytöstä poisto ja liikennekäyttöön otto koskevat kaikkia ajoneuvoja samalla tavalla eikä rekisterikilpiä tarvitse enää palauttaa. Tilapäisen liikennekäytöstä poiston vaikutus vakuutusmaksuihin kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Liikennekäyttöön otto on nykyään ilmainen, kun taas tilapäisen liikennekäytöstä poiston hinta kallistui. Hintojen muutoksella on tarkoitus kannustaa lopullisesti poistettavien ajoneuvojen toimittamista viralliselle ajoneuvokierrättäjälle, joka poistaa ajoneuvon lopullisesti rekisteristä maksutta. Liikennekäytöstä poisto tulee tehdä siis vain, jos aikomus on ottaa ajoneuvo uudelleen liikenteeseen.

Rekisteröintitodistuksen tekninen osa poistuu käytöstä vähitellen

Ajoneuvon rekisteröintitapahtumien yhteydessä on luovuttu rekisteröintitodistuksien tulostamisesta 16.11.2015 alkaen, koska ilmoitusosaa ei enää välttämättä tarvita rekisteri-ilmoituksen tekemiseen.

Määräaikaiskatsastuksesta asiakkaalle annetaan kuitenkin rekisteröintitodistuksen tekninen osa vielä vuoden 2016 ajan. Teknistä osaa ei tarvitse pitää Suomessa ajon aikana mukana. Ainoastaan, jos ajoneuvolla lähdetään ulkomaille, se pitää olla ajoneuvossa mukana. Määräaikaiskatsastuksessa asiakkaalle luovutetaan myös katsastustodistus, joka tulee pitää määräaikaiskatsastuksen piiriin kuuvuissa ajoneuvoissa ajossa mukana. Katsastustodistuksesta käy ilmi ajoneuvon katsastuksessa havaitut viat sekä seuraava katsastusajankohta.

Poikkeuksen edelliseen muodostavat raskaat ajoneuvot ja niiden perävaunut, jotka saavat paperisen rekisteröintitodistuksen yhä entiseen malliin rekisteröinnin ja katsastuksen yhteydessä. Raskaissa ajoneuvoissa ja niiden perävaunuissa tekninen osa on pidettävä ajossa mukana vuoden 2016 loppuun asti.

Vuoden 2017 alusta alkaen lopetetaan kaikkien ajoneuvojen osalta myös teknisen osan antaminen katsastuksessa.

Ajoneuvon omistaja voi halutessaan tarkastaa oman ajoneuvonsa ajantasaiset tekniset tiedot Trafin sähköisistä palveluista. Palveluun voi kirjautua joko mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla.  Tietojen tarkastaminen on maksutonta.

Ajoneuvon omistajan tai haltijan on jatkossakin mahdollista tilata ajoneuvolleen maksuton tekninen osa joko Trafin sähköisistä palveluista tai rekisteröintioikeudet omaavalta katsastustoimipaikalta. Koko todistuksen tilaus (ilmoitusosa ja tekninen osa) on mahdollista vain ajoneuvon omistajan toimesta.

 
 
Sivu päivitetty 05.01.2016