Uutinen
 

Romutuspalkkio tukee omalta osaltaan autokannan uudistumista

21.11.2014 12.00

Romutuspalkkion tavoitteena on uudistaa Suomen eurooppalaisittain iäkästä autokantaa, jotta liikenteessä olevat autot olisivat nykyistä ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia. Trafi painottaakin, että valtioneuvoston eilen 20.11.2014 esittämän romutuspalkkiokokeilun ottaminen käyttöön on positiivinen viesti autokannan uudistamisen tärkeydestä.

”Romutuspalkkiokokeilun suorista hyödyistä on ollut julkisuudessakin paljon keskustelua, mutta jos haluamme edes yrittää parantaa suomalaisen autokannan ympäristöystävällisyyttä ja autojen turvallisuutta, niin on oltava rohkeutta kokeilla uusia vaihtoehtoja”, korostaa osastonjohtaja Juha Kenraali.

Uuden auton oltava vähäpäästöinen, romutettavaksi vietävän vähintään 10 vuotta vanha

Romutuspalkkion uuden henkilö- tai matkailuauton hankintaa varten voi saada, jos vie romutettavaksi oman, yli 10 vuotta vanhan auton ja ostaa tilalle enintään 120 g/km hiilidioksidia päästävän auton. ”On tärkeää, että romutuspalkkion saaminen on sidottu uuden auton CO2-päästöihin”, toteaa Kenraali: ”120 g/km päästöraja tukee selvästi keskimääräisten päästöjen alenemista, sillä liikennekäytössä olevat henkilöautot päästävät tällä hetkellä keskimäärin hiilidioksidia 168 g/km.”

Romutuspalkkion saadakseen pitää vanha auto viedä romutettavaksi viralliseen vastaanottopisteeseen ja esittää sieltä saatu romutustodistus autokaupassa. Romutuspalkkion osuus vähennetään suoraan uuden auton hinnasta. Valtion osuus palkkiosta 1000 euroa ja tämän lisäksi autojen maahantuojat tulevat mahdollisesti myös omalla osuudellaan mukaan.

Trafi saa tiedot romutetuista ja romutuspalkkioon oikeutetuista autoista ja maksaa niiden perusteella valtion osuuden maahantuojille. Romutuspalkkiokokeilu on voimassa heinäkuusta vuoden 2015 loppuun.

Autotarvetta miettiessä kannattaa myös pohtia omia liikkumistapojaan kokonaisuutena

Auton vaihtoa suunnittelevan kannattaa samalla pohtia myös omia liikkumistarpeitaan.  Jos päättää luopua vanhasta autostaan, voi samalla myös miettiä, tarvitseeko tilalle ylipäätään uutta autoa.

”Romutuspalkkion tarkoituksena ei ole lisätä autojen määrää, vaan vaikuttaa siihen, että käytössä olevat autot ovat nykyistä ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia”, muistuttaa Kenraali.

Lue myös LVM:n tiedote asiasta: Hallitus esittää romutuspalkkiokokeilua (20.11.2014)

Lisätietoja:
osastonjohtaja Juha Kenraali, p. 029 5347 162, juha.kenraali(at)trafi.fi