Usein kysyttyä
 

Usein kysyttyä

Mistä saan tiedon autoni seuraavan katsastuksen ajankohdasta?

Trafi tarjoaa sähköisen palvelun seuraavan katsastusajankohdan tarkistamiseksi. OmaTrafi-palveluun. Katsastusajan saa selville myös rekisteröintitodistuksesta ja edellisestä katsastustodistuksesta.

Kuinka aikaisin voin käydä katsastamassa ajoneuvoni uudestaan?

20.5.2018 jälkeen auton voi käydä katsastamassa uudestaan milloin tahansa. Hyväksytysti suoritetusta katsastuksesta annetaan aina uusi viimeinen katsastuspäivä kahden vuoden päähän alle kahdeksanvuotiaille henkilö- ja pakettiautoille ja vuoden päähän yli kahdeksanvuotiaille henkilö- ja pakettiautoille.


Milloin autoni on seuraavan kerran katsastettava?

Sen mukaan mitä autosi tiedoissa (rekisteröintitodistus, katsastustodistus tai OmaTrafi-palvelu) sanotaan. Kaikki ajoneuvot katsastetaan normaalisti nykyisen katsastusajankohdan mukaisesti 20.5.2018 saakka. Ennen 20.5.2009 käyttöön otetut henkilö- ja pakettiautot katsastetaan jatkossakin vuosittain. Henkilö- ja pakettiautot, jotka on otettu käyttöön 20.5.2009 jälkeen, katsastetaan nykyisten rekisteritietojen mukaisesti myös 20.5.2018 jälkeen. Sen jälkeen ne katsastetaan, kun edellisestä katsastuksesta on kulunut kaksi vuotta, kunnes käyttöönotosta on kulunut 10 vuotta, jonka jälkeen ne katsastetaan vuosittain.

Miksi joudun katsastamaan alle kymmenvuotiaan autoni vielä kerran 20.5.2018 jälkeen, vaikkei edellisestä katsastuksesta ole kulunut kahta vuotta?

Tarkka katsastuspäivämäärä määräytyy edellisen katsastuksen mukaan. Uutta katsastusaikaväliä pääsee noudattamaan, kun katsastuttaa auton lain voimaantulon eli 20.5.2018 jälkeen. Säädösmuutokset tulevat voimaan 20.5.2018. Voimaantulon jälkeen alle kymmenvuotiaat autot katsastetaan joka toinen vuosi.

Aikaistuuko katsastusajankohtani joka vuosi?

Ajoneuvon seuraavan katsastuksen viimeinen päivämäärä ei muutu silloin, kun katsastus suoritetaan enintään 30 päivää ennen viimeistä katsastuspäivää.

Katsastin alle 10-vuotiaan autoni; miksi seuraava katsastus määrättiin alle kahden vuoden päähän?

  • Yli 10-vuotiaiden autojen katsastusten väli saa olla korkeintaan yksi vuosi. Tämän vuoksi yli 8-vuotias auto saa katsastuksessa ajoaikaa aina siihen päivään saakka, jolloin käyttöön otosta on kulunut kymmenen vuotta. Yli 9-vuotiaat autot saavat jokaisesta katsastuksesta ajoaikaa yhden vuoden.
  • Esimerkki: Henkilöauto, jonka käyttöönottopäivämäärä on 2.1.2010, katsastetaan 29.6.2018 hyväksytysti. Auton seuraavan katsastuksen viimeiseksi suorituspäiväksi määrätään 2.1.2020. Katsastushetkellä auto on ollut yli 8-vuotias, mutta alle 9-vuotias, joten katsastuksesta annetaan ajoaikaa siihen saakka, että auton käyttöönotosta tulee kuluneeksi 10 vuotta. Tässä tapauksessa katsastus on siis voimassa 18 kuukautta.

 

Kuinka voin muuttaa ajoneuvoni katsastusajankohtaa?

Katsastusajankohtaa on mahdollista muuttaa käymällä katsastuksessa haluttuna ajankohtana. Esimerkki: auton, jonka viimeinen katsastuspäivä on 15.10.2018, katsastusajankohta halutaan siirtää heinäkuulle. Auto voidaan esittää katsastukseen 30.7.2018, jolloin sen seuraava viimeinen katsastuspäivä on 30.7.2019, tai 30.7.2020 jos auto alle 8-vuotias.


Aikaistuuko katsastusajankohtani joka vuosi?

Ajoneuvon seuraavan katsastuksen viimeinen päivämäärä ei muutu silloin, kun katsastus suoritetaan enintään 30 päivää ennen viimeistä katsastuspäivää.