Uutinen
 

Uhkarohkeat tempaukset vaarantavat niin oman kuin muidenkin turvallisuuden

28.4.2015 15.01

Trafi on huolissaan hankkeesta, jossa seikkailijaksi itseään kutsuva henkilö on kertonut lähtevänsä ylittämään vilkkaasti liikennöityä Suomenlahtea laiturinpätkällä. Matkan toteuttamiseen suunniteltu väline eli laiturinpätkä ei ole merikelpoinen aiottuun matkaan nähden.

”Suhtaudumme kielteisesti sellaisiin julkisuushakuisiin tempauksiin, joissa henkilö vaarantaa tietoisesti oman ja mahdollisten muiden mukanaolijoiden turvallisuuden, vaikka häntä on siitä viranomaisten taholta etukäteen varoitettu ” sanoo osastopäällikkö Juha-Matti Korsi.

Vastuu aina aluksen kipparilla

Vastuu aluksen merikelpoisuudesta ja matkan turvallisesta toteuttamisesta on aina aluksen kipparilla itsellään, ei viranomaisella. Riskien toteutuessa tällainen hanke aiheuttaa yhteiskunnalle huomattavia kuluja, jos helikoptereita tai muita aluksia joudutaan käyttämään pelastusoperaatiossa.

Merellä liikuttaessa on noudatettava merenkulun säädöksiä, vaikka kulkuvälineenä olisikin purjeilla liikkuva laiturinpätkä. ”Suomenlahti on erittäin vilkkaasti liikennöity merialue ja tällainen hitaasti liikkuva, heikosti ohjailtavissa oleva sekä vaikeasti havaittavissa oleva laiturinpätkä vaarantaa tarpeettomasti muiden samalla merialueella liikkuvien alusten turvallisuutta. Hanketta perustellaan puhtaamman Itämeren puolesta toteutettavalla kampanjalla, mutta onkohan hankkeen puuhamiehille tai tukijoille tullut ollenkaan mieleen se, että tällainen heikosti ohjailtava laiturinpätkä, joka näkyy erittäin huonosti, jos ollenkaan kauppa-aluksen tutkassa, aiheuttaa turhia riskejä muulle merenkululle” toteaa Korsi.

Isot kauppa- alukset kuten säiliö- ja matkustaja-alukset voivat pahimmillaan joutua tekemään odottamattomia ja yllättäviä väistöliikkeitä havaitessaan viimehetkillä kyseisen laiturin kelluvan suoraan keulan edessä. Tällaiset odottamattomat väistöliikkeet aiheuttavat turhia vaaratilanteita, esim. yhteen törmäämisen vaaraa, muiden samalla alueella liikkuvien alusten kanssa.

Lisätietoja
Juha-Matti Korsi, p. 029 5346 437, juha.korsi(at)trafi.fi