Uutinen
 

Erikoiskuljetuksia ja erikoiskuljetusajoneuvoja koskeva määräys uudistuu – liikenneturvallisuus paranee ja sääntelystä laadukkaampaa

28.2.2017 13.00

Kesäkuussa voimaantuleva erikoiskuljetuksia ja erikoiskuljetusajoneuvoja koskeva määräys selkeyttää sääntelyä ja ottaa huomioon erikoiskuljetusten kansainväliset käytännöt. Määräysluonnos on lausuntokierroksella maaliskuun loppuun asti.

Määräyksellä uudistetaan erityisesti erikoiskuljetuksen merkitsemistä, erikoiskuljetusajoneuvoa, varoitusajoneuvoa, varoitustaulua sekä liikenteenohjausta koskevia säännöksiä. ”Lähdimme tekemään uudesta määräyksestä sellaista, että se yhtenäistää ja selkeyttää erikoiskuljetuksiin liittyviä ohjeistuksia. Samalla otimme huomioon erikoiskuljetusten kansainväliset käytännöt, jotta kuljetukset ETA-valtioiden välillä on helpompi toteuttaa”, kertoo Trafin erityisasiantuntija Seppo Terävä.

Ajonopeus tien leveyden mukaan ja ryhmän koko rajoitetaan neljään erikoiskuljetusajoneuvoon

Kesäkuusta lähtien erikoiskuljetusten ajonopeus määräytyy tien leveyden mukaan. Lisäksi erikoiskuljetusryhmän peräkkäisten kuljetuksen määrä vähenee kuudesta neljään. ”Ajonopeuden määräytyminen tien mukaan vähentää normaalin liikenteen ja erikoiskuljetusliikenteen nopeuseroja, joten ohitustarve vähenee ja liikenneturvallisuus paranee. Lisäksi liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta parantaa se, että kesäkuusta alkaen yhdessä erikoiskuljetusryhmässä saa uudistuksen jälkeen vain neljä ajoneuvoa”, kertoo Terävä.

Henkilöautolla saa kuljettaa laajemmin ylimittaisia esineitä

Henkilö- ja pakettiautolla sallitaan nykyistä laajemmin kuljettaa kevyitä, ylimittaisia esineitä ilman erikoiskuljetuslupaa. Henkilö tai pakettiauton leveys saa olla enintään 3,5 metriä. Enimmäispituus perävaunun kanssa on 20 metriä ja ilman perävaunua 12 metriä. ”Pituutta tarvitaan yleensä kilpasoutuveneiden ja kirkkoveneiden kuljettamiseen”, tarkentaa Terävä.

Lisätietoja

Lausuntopyyntö määräysluonnoksesta

erityisasiantuntija Seppo Terävä, p. 029 5345 536, seppo.terava (at) trafi.fi