Uutinen
 

Ilmailun radiolaitteiden uusimiseen haetaan keskitetysti tukea – ilmoittaudu mukaan

3.3.2017 14.35

Ilmailun radiolaitteiden käyttämä kanavaväli muuttuu 8,33 kHz:iin vuoden 2018 alusta lähtien, mikä edellyttää radiolaitekannan vaiheittaista uusimista koko Euroopassa. Yleis- ja harrasteilmailijoille on haettu keskitetysti tukea radiolaitteiden uusimiseen. Mahdollisen tuen saamiseksi tulee rekisteröityä IOAPA:n sivuilla.

Ilmailun VHF-radiolaitteissa siirrytään vuoden 2018 alusta lähtien käyttämään kapeampaa 8,33 kHz:n kanavaväliä (kanavanleveyttä) entisen 25 kHz:n lisäksi ilmailun taajuusresurssien parantamiseksi. Uudistuksen tarkoituksena on jakaa ruuhkaisia taajuuksia entistä tehokkaammin muun muassa lentokoneiden ja lennonjohdon välisen viestinnän tarpeisiin.

Nykyiset ilmailun VHF-radiot on suunniteltu käyttämään 25 kHz:n kanavaväliä, joten laitekannan uusimiseen on varattu siirtymäaikaa vuoden 2017 loppuun. Euroopan komission asetuksen (EU) N:o 1079/2012 mukaan VHF-taajuusalueella (30–300 MHz) toimimaan tarkoitettujen ilmailun radiolaitteiden on oltava kykeneviä 8,33 kHz:n kanavaväliin viimeistään 31.12.2017.

Harraste- ja yleisilmailijoiden tulee ilmoittautua mahdollisen tuen saamiseksi – tuki jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä

Kansainvälinen lentokoneenomistajien ja lentäjien yhdistyksen Euroopan jaoston, IAOPA Europen johtama yhteenliittymä on hakenut keskitetysti EU-avustusta kompensoimaan harraste- ja yleisilmailussa käytettävien 8.33 kHz kanavavälin radiolaitteiden päivityskustannuksia. Mahdollisen tuen saamiseksi tulee rekisteröityä.

Trafi kehottaakin kaikkia Suomen yksityisiä lentokenttiä, lentokoneiden omistajia ja ilmailukerhoja rekisteröitymään IAOPAn nettisivuilla osoitteessa http://833.iaopa.eu, josta saa lisätietoja asiasta. Suomen Moottorilentäjien Liitto antaa myös lisätietoja asiassa verkkosivuillaan www.smll.fi.

Avustusta voi hakea, vaikkei kuuluisikaan mihinkään ilmailun etujärjestöön. IAOPA jätti hakemuksen EU:lle 7.2.2017 ja mikäli tuki myönnetään, niin se tullaan jakamaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lisätietoja:

Trafi:
erityisasiantuntija Jani Hottola, p. 029 5345 295, jani.hottola (at) trafi.fi, Twitterissä @Yleisilmailija

Suomen Moottorilentäjien Liitto:
sihteeri Esa Harju, p. 040 8670 403, esa.harju (at) aopa.fi, Twitterissä @SMLL2