Uutinen
 

Digitalisaatio mahdollistaa uusien palvelujen kehittymisen myös ilmailussa

18.4.2018 10.10

Ilmailussa – niin kuin muissakin liikennemuodoissa – tasapainoillaan turvallisuuden, luotettavuuden, taloudellisuuden ja ympäristöasioiden välillä, korosti ilmailujohtaja Pekka Henttu Trafi Ilma 2018 -sidosryhmäseminaarissa Helsingissä.

”Kansainvälisesti kaupallisella ilmailulla on takanaan historian turvallisin vuosi. Jotta näin voitaisiin sanoa joka vuosi tästä eteen päin, on kaikkien toimijoiden tehtävä entistä vaikuttavampaa ja kehittyneempää turvallisuustyötä”, Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu muistutti: ”On välttämätöntä, että toimijat käsittelevät itse havaitsemiensa uhkien lisäksi myös Suomen ilmailun turvallisuussuunnitelmassa tunnistetut kansainväliset uhat. On vaikea kuvitella, että globaalilla tai Euroopan tasolla tunnistetut uhat eivät olisi mahdollisia myös Suomessa, vaikka meillä ei vastaavia tapahtumia olisi raportoitu.”

Potentiaalia rivakalle palvelukehitykselle

Trafi haluaa mahdollistaa uusien toimintatapojen ja palvelujen kehittymisen myös ilmailussa, mutta turvallisuuden heikkenemättä. Miehittämättömien ilma-alusten ja perinteisen ilmailun yhteensovittamisen tuoman haasteeseen on myös varauduttava.

Ilmailun digitalisaatiossa ollaan jo pitkällä, mutta uusia mahdollisuuksia on vielä paljon varsinkin palvelukehityksessä. ”Tieliikenteen automatisaation ja autonomisen merenkulun kehityksessä Suomi on ottanut hyvän roolin. Toivottavasti pystymme miehittämättömässä ilmailussa vastaavaan – Suomessa on osaamista”, Henttu sanoi.
Ilmailun infrastruktuurin rivakka kehitys voi luoda pohjan palvelukehitykselle, joka edistäisi edelleen Suomen sisäistä saavutettavuutta ja logistiikkapalvelujen uudelleen muotoutumista.

Trafi Ilma 2018 -tilaisuus kokosi tänään 18.4.2018 pari sataa alan toimijaa kuulemaan ja keskustelemaan ilmailun turvallisuudesta, ympäristöstä, digitalisoinnista ja tulevaisuudesta. Tilaisuutta voi seurata sosiaalisessa mediassa #Trafiilma2018-hashtagilla.

Lisätietoja:
ilmailujohtaja Pekka Henttu, p. 029 5346 031, pekka.henttu(at)trafi.fi, Twitterissä @PekkaHenttu