Hätäkatkaisin
 

Hätäkatkaisin – halpa henkivakuutus

Veneiden huippunopeudet ovat jatkuvasti kasvaneet. Kaksi vuosikymmentä sitten 30 solmun nopeus oli lähes tavoittamattomissa, kun tänä päivänä melkein jokainen moottorivene saavuttaa tuon nopeuden. Huippunopeudet ovat nykyään lähempänä 50:tä solmua kuin 30:tä.

Erityisen vaarallinen on lujaa ajava vene kapealla saaristoväylällä, jossa pisin suora saarten välissä saattaa olla vain sata metriä. 50 solmun nopeudella tämä matka taittuu neljässä sekunnissa ja 25 solmun vauhdissakin kahdeksassa sekunnissa. Jos saaren takaa tulee joku vastaan samalla nopeudella, on reaktio- ja toiminta-aikaa pahimmillaan vain kaksi sekuntia ennen mahdollista törmäystä.

Käytä hätäkatkaisinta

Hätäkatkaisinta pidetään yleensä vain kilpaveneiden varusteena. Yleensähän katkaisijaa käytetään kuin virtakatkaisinta: hätäkatkaisijan avain asetetaan paikoilleen kiinnittämättä remmin toista päätä kuljettajaan. Kuitenkin etenkin avoveneessä hätäkatkaisija on helppokäyttöinen turvallisuusvaruste ja henkivakuutus.

Kuljettajan pudotessa yli laidan hätäkatkaisija pysäyttää veneen moottorin. Näin vene ei karkaa omille teilleen. Samoin käy, jos kuljettaja saa sairaskohtauksen ja putoaa veneen pohjalle: hätäkatkaisija pysäyttää taas moottorin, ja vene pysähtyy.

 

 
 
Sivu päivitetty 23.05.2014