Laiteasennukset
 

Laiteasennukset

Veneilijöiden keskuudessa on yleistä, että hankitut lisävarusteet ja -laitteet halutaan asentaa veneeseen itse. Tämä on sallittua, ja monelle veneilijälle se kuuluu veneilyharrastukseen. On kuitenkin tärkeää, että laitteiden asennusta koskeviin määräyksiin ja suosituksiin tutustuu etukäteen ja noudattaa laitteen mukana tulevia asennusohjeita.

Jos et ole varma laitteen asennuksesta tai laitteen asennusta koskevista määräyksistä, käänny ammattilaisen puoleen. Kaikkia asennuksia omaankaan veneeseen ei saa tehdä itse ilman asentajalta vaadittuja pätevyyksiä, vaikka tiedot ja taidot itsellä siihen riittäisivätkin. Tällaisia asennuksia ovat muun muassa nestekaasu- ja maasähköjärjestelmäasennukset tietyin poikkeuksin.

Lämmittimet

Lämmitin on yleinen laite hytillisissä yövyttävissä veneissä. Ole huolellinen, jos asennat lämmittimen itse. Lämmittimen virheellinen tai huolimaton asennus on hengenvaarallista.

Ota asennuksessa huomioon muun muassa, että

  • bensiiniä polttoaineena käyttävien lämmityslaitteiden asennus veneeseen on kiellettyä. Kielto koskee huvivenedirektiivin piirissä olevia CE-merkittyjä veneitä.
  • lämmitintä ei saa asentaa tiloihin, joihin saattaa muodostua räjähtäviä kaasuja – tällaisia voivat olla muun muassa tilat, jotka sisältävät bensiinimoottorin, bensiinipolttoainesäiliön, polttoaineputkiliittimiä, nestekaasupulloja tai akkuja
  • lämmityslaitteen ottama lämmitettävän ilman on oltava peräisin puhtaalta alueelta, jota pakokaasut eivät pääse saastuttamaan
  • pakoputkiston tiiveydestä on varmistuttava, erityisesti silloin kun lämmityslaite asennetaan sisätiloihin – tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa
  • pakokaasut eivät saa päästä kiertymään takaisin veneen sisätiloihin, pakoputken purkausaukon on oltava riittävän etäällä mm. veneen asuintilojen tuuletusventtiileistä.

Kelpo asennuspaikka lämmittimelle on esimerkiksi veneen peräosassa oleva ulkosäilytystila, joka ei ole suorassa yhteydessä veneen sisätiloihin. Tilan on kuitenkin oltava varustettu riittävällä tuuletusventtiilillä.

Asumiskelpoisiin veneisiin tulisi asentaa palovaroitin, mahdollisesti myös häkävaroitin. 

 

 
 

 

Sivu päivitetty 18.05.2018