Pelastusliivit
 

Pelastusliivit

Pelastusliivien käyttö

Pelastusliivit ovat veneilijän tärkeimpiä perusvarusteita. Ne parantavat merkittävästi veden varaan joutuvan henkilön selviytymismahdollisuuksia ja helpottavat henkilön etsintää ja pelastusta.

Moottoriveneessä ja yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä tulee olla oikean kokoinen pelastusliivi tai kelluntapukine jokaiselle veneessä olijalle.

Veneilyonnettomuuksissa hukkuneilla vain murto-osalla on ollut asianmukaiset pelastusliivit päällä. Myös kylmällä vedellä on vaikutus onnettomuuksien vakavuuteen. Kylmän veden aikana tapahtuvissa onnettomuuksissa sattuu kuoleman tapauksia noin kaksi kertaa useammin kuin lämpimän veden aikana tapahtuvissa onnettomuuksissa.

On selvää että pelastusliivien käytön lisääminen vähentäisi merkittävästi hukkumiskuolemia, mutta veneilijät eivät kuitenkaan vielä ole sisäistäneet niiden käytön tarpeellisuutta.

Valitse oikeat liivit käyttötarkoituksen mukaan

Oikea käyttö ja huolto

Kelluntavarusteita on käytettävä, huollettava ja säilytettävä valmistajan ohjeiden mukaisesti ja varusteiden mukana tuleva käyttöohje on suositeltavaa lukea.

Pelastusliivien käytössä on tärkeää, että ne on puettu oikein. Mikäli säädöt on tehty huonosti henkilö saattaa vajota liian alas liivien sisään ja tällöin liivit ei toimi suunnitellulla tavalla. Esimerkiksi paukkuliivien vyötäröhihna tulee kiristää riittävän tiukalle.

Pelastusliivit pelastavat henkilön vain, mikäli ne on valittu oikean käyttötarkoituksen mukaisesti, ne ovat päällä kun henkilö putoaa veteen ja ne on puettu oikein.

Lasten vesiturvallisuuteen liittyy erityispiirteitä

Lasten pelastusliivien käyttö on nykyään kiitettävän yleistä veneilijöillä ja liivien käytön tärkeys on helppo ymmärtää lasten uimataidon, harkinnan ja kokemusperäisen tiedon rajallisesta määrästä.

Lasten pelastusliivien toimintaan vaikuttaa paljon lapsen koko, vaatetus, tottuminen vedessä olemiseen ja liivien kanssa uimiseen. On suositeltavaa, että lapset kokeilevat ja harjoittelevat liivien käyttöä vedessä turvallisissa olosuhteissa vanhempien valvonnassa. Kannattaa huomioida, että vaatteiden tai vaippojen sisään voi jäädä ilmaa, joka aiheuttaa nostetta väärässä paikassa ja voi haitata kellumisasentoa ja pelastusliivien kääntävyyttä. Näistä syistä johtuen pelastusliivit eivät yksinään takaa turvallisuutta vaan lasten tulee olla myös koko ajan aikuisten valvonnassa.

”Buoyancy aid measurements on babies, infants and children” tutkimuksen mukaan hukkuminen on merkittävä yksittäinen syy lapsuusajan kuolemissa, mutta lapsuusajan hukkumisista vain 5% tapahtuu veneilyyn liittyvissä onnettomuuksissa. Suurin osa hukkumista tapahtuu kotipiirissä tutuissa olosuhteissa. Pahimmat vaaranpaikat ovat maa ja kulttuurisidonnaisia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pahin riskipaikka on kodin uima-allas, mutta Japanissa kylpyamme. Suomessa yhtä selviä yksittäisiä riskipaikkoja ei ole löytynyt, vaan onnettomuuksia on sattunut yhtälailla uimarannoilla, uima-altaassa ja lapsen harhauduttua pois pihapiiristä tai muuten aikuisten valvonnasta. Suurimmassa riskiryhmässä ovat alle kouluikäiset lapset ja erityisesti pojat joiden osuus lapsuusajan hukkumisista on 78%. Lasten veneilyturvallisuus on täysin aikuisten vastuulla. 
 

 

Sivu päivitetty 18.05.2016